Πρέπει να βάζω τα εμπρός ελαστικά πίσω; Κάθε πότε;

Αλλαγή ελαστικών μπρος-πίσω 2022 να το κάνω;

Το σημείο επαφής του αυτοκινήτου μας με το οδόστρωμα είναι τα ελαστικά και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να φροντίζουμε να μας προσφέρουν την καλύτερη δυνατή πρόσφυση.

Η κατάσταση των ελαστικών του αυτοκινήτου μας παίζει ίσως τον σημαντικότερο ρόλο στην ενεργητική ασφάλεια που μας προσφέρει. Κατά τη διάρκεια της ζωής τους η απόδοση των ελαστικών μειώνεται σταδιακά και ένας από τους λόγους είναι και η φθορά τους.

Για να παρατείνουμε ελαφρώς την ζωή των ελαστικών μας και να καθυστερήσουμε το μεγάλο έξοδο αντικατάστασής τους, καθώς και για να κινούμαστε με ελαστικά όσο τον δυνατόν πιο ομοιόμορφης φθοράς, πρέπει ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα να πραγματοποιούμε εναλλαγή στην θέση τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά γενική ομολογία, και μιας και τα περισσότερα αυτοκίνητα στον δρόμο είναι προσθιοκίνητα, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα μπροστινά ελαστικά ζορίζονται και φθείρονται περισσότερο από τα πίσω, καθώς διαχειρίζονται πέρα από την κίνηση και την διεύθυνση του οχήματός μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εναλλαγή θέσης πρέπει να πραγματοποιηθεί περίπου κάθε 10.000 χλμ. και να συμβεί μόνο δύο φορές στην ζωή του ελαστικού. Όπως είναι ευκόλως κατανοητό, δεν έχει νόημα να αναλλάσουμε ελαστικά στο μέσο της ζωής τους (πάνω από 20.000 με 25.000 χλμ.) και περιμένουμε να φθαρούν σε άλλα τόσα χιλιόμετρα μέχρι την αγορά ενός καινούριου σετ.

Car Tire Rotation 3
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαδικασία είναι απλή και πολλές φορές θα την δείτε να αναγράφεται και στο εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή. Στα προσθιοκίνητα αυτοκίνητα αλλάζουμε τα εμπρός με τα πίσω ελαστικά της κάθε πλευράς. Στα πισωκίνητα μεταφέρουμε τα πίσω ελαστικά στον εμπρός άξονα και στην ίδια πλευρά, με τα πίσω να τα τοποθετούμε χιαστή, ενώ στα τετρακίνητα γίνεται χιαστή. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος εναλλαγής ελαστικών ανάλογα με τον τύπο και την αρχιτεκτονική του αυτοκίνητου μας. Σε κάθε περίπτωση, δεν κάνουμε του κεφαλιού μας και ακολουθούμε πιστά το εγχειρίδιο χρήσης, ενώ ρωτάμε και την γνώμη του ειδικού στον επίσημο επισκευαστή μας.

Τέλος, εννοείται ότι η εναλλαγή ελαστικών πραγματοποιείται σε αυτοκίνητα με ίδιας διάστασης ελαστικά και στους δύο άξονες, ενώ σύμφωνα με τον τύπο ελαστικού μπορεί να χρειαστεί να επιλέξετε συγκεκριμένη θέση στον εμπρός ή τον πίσω άξονα ανάλογα με την φορά κατεύθυνσης που προβλέπει ο κατασκευαστής του. Ακόμα, υπάρχει ενδεχόμενο να απαιτείται ζυγοστάθμιση, οπότε καλύτερα η εναλλαγή των ελαστικών να γίνει στο συνεργείο ή το βουλκανιζατέρ σας.

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ