Παράνομο παρκάρισμα: Αν έχεις αυτό το αυτοκίνητο η τροχαία δεν μπορεί να πάρει τις πινακίδες

Afairesi pinakidon 1

Το χρηματικό πρόστιμο για παράνομη στάση και στάθμευση υφίσταται για όλους τους οδηγούς, αλλά τι γίνεται εάν μου αφαιρέσουν την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίες από το εταιρικό ή ενοικιαζόμενο αυτοκίνητό μου;

Το μίγμα του στόλου των Ι.Χ. αυτοκινήτων έχει αλλάξει αρκετά την τελευταία δεκαετία, με μεγάλο μέρος του να αποτελείται από ενοικιαζόμενα ή χρονομισθωμένα οχήματα. Όπως είναι ευκόλως κατανοητό, τα συγκεκριμένα οχήματα δεν ανήκουν στους οδηγούς τους, αλλά στις εταιρείας που τα ενοικιάζουν ή τα κάνουν Leasing.

Το τελευταίο όμως διάστημα έχουμε λάβει τηλεφωνήματα αναγνωστών που οδηγούν χρονομισθωμένα εταιρικά οχήματα και μετά από παράνομη στάθμευση τους καταλογίστηκε πρόστιμο και τους αφαιρέθηκαν οι πινακίδες κυκλοφορίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Afairesi pinakidon 2

Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει μια εξαίρεση στο άρθρο για την “Στάση και Στάθμευση" που αφορά την αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας. Σύμφωνα με αυτή, έαν το όχημα είναι ενοικιαζόμενο, χρονομισθωμένο (leasing) ή δημόσιας χρήσης, εξαιρείται της αφαίρεσης πινακίδων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης. Καταλογίζεται όμως το διπλάσιο χρηματικό πρόστιμο.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Κατ’ εξαίρεση των αναφερομένων στο Αρθρο 34 (στάση και στάθμευση) παρ. 3, δεν αφαιρούνται οι κρατικές πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας των πιο κάτω κατηγοριών οχημάτων:
α) Οδικών οχημάτων που ανήκουν στις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις εκμίσθωσης αυτών, κατά τη διάρκεια της μίσθωσης,
β) Οχημάτων δημόσιας χρήσης»

Τέλος, μετά από επικοινωνία που είχαμε με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων Ελλάδος μας ανέφερε ότι έχει γνώση του θέματος και έχει εντοπίσει την περιοχή που η Τροχαία έχει προχωρήσει σε αφαίρεση πινακίδων οχημάτων που ανήκουν σε νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις εκμίσθωσης. Για αυτό τον λόγο θα υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο και τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, για να μην συμβούν στο μέλλον παρόμοια σφάλματα από την τροχαία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ