Το αυθόρμητο λάθος που κάνουμε όλοι πίσω από το τιμόνι και μπορεί να αποβεί μοιραίο

odigos timoni autokinito

Η περιέργεια είναι έμφυτη στην ανθρώπινη φύση, αλλά πρέπει να καταπολεμάται όταν βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι. Δείτε γιατί.

Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μια δυσάρεστη καθημερινότητα στους δρόμους των πόλεων, προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμα και θανάτους.

Ο κώδικας κοινωνικής ευαισθησίας επιτάσσει από τους διερχόμενους από το σημείο ενός τροχαίου οδηγούς να επικοινωνήσουν άμεσα με το ΕΚΑΒ ώστε να γίνει έγκαιρα η άφιξη ενός ασθενοφόρου, για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Η τηλεφωνική επικοινωνία με το ΕΚΑΒ αποτελεί μία αναγκαία ενέργεια. Σε περίπτωση, ωστόσο, που οι αρμόδιες αρχές έχουν φτάσει στο σημείο και ήδη παρέχεται βοήθεια, οι διερχόμενοι οδηγοί δεν πρέπει να καταλαμβάνονται από… περιέργεια, και να αποσπούν το βλέμμα τους από το δρόμο, μιας και ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσουν ένα δευτερεύον ατύχημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό, τουλάχιστον, δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Ισπανικής Πολιτοφυλακής (σ.σ. και φυσικά η κοινή λογική), η οποία κάνει ισχυρή σύσταση στους οδηγούς να μην απομακρύνουν άσκοπα τα μάτια τους από τον δρόμο.

Ειδική αναφορά κάνει και ο ισπανικός Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας που επισημαίνει ότι «αν παίρνεις τα μάτια σου από τον δρόμο και στρέφεις το βλέμμα σου στο σημείο που έγινε ένα ατύχημα, μπορεί να προκαλέσεις ένα νέο ατύχημα».

αδιάκριτη γειτόνισσα λάθος τιμόνι ατύχημα

Πρόκειται για μία - πολλές φορές - αυθόρμητη κίνηση των οδηγών που οφείλεται στην «ανθρώπινη» περιέργεια. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνη, μιας η απόσπαση της προσοχής ενέχει σημαντικούς κινδύνους. Ο αποπροσανατολισμένος οδηγός ενδέχεται να επιβραδύνει απότομα το αυτοκίνητό του, να μην εντοπίσει εγκαίρως έναν πεζό που «πετάχτηκε» στο δρόμο, να παραβιάσει μία πινακίδα STOP κ.ο.κ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
αδιάκριτη γειτόνισσα λάθος τιμόνι ατύχημα

Οι Ισπανοί ονομάζουν το συγκεκριμένο φαινόμενο ως «η αδιάκριτη γειτόνισσα», με την κείμενη νομοθεσία να προβλέπει πρόστιμο ύψους 200 ευρώ.

Η Ισπανική Πολιτοφυλακή φρόντισε να υπενθυμίσει τις συνέπειες από την απόσπαση της προσοχής από τον δρόμο, μέσω ενός βίντεο που παρουσιάζεται παρακάτω.

Όπως είναι, βέβαια, κατανοητό, το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν εντοπίζεται αποκλειστικά στους δρόμους της Ιβηρικής Χερσονήσου. Μάρτυρες, ανάλογων περιστατικών γινόμαστε και στη χώρα μας, με πολλούς οδηγούς, μάλιστα, να ικανοποιούν την περιέργειά τους, σηκώνοντας το κινητό τους τηλέφωνο ώστε να καταγράψουν τα όσα συμβαίνουν δίπλα τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ