Κόλλησε το γκάζι: Ο μεγαλύτερος εφιάλτης για κάθε οδηγό – Πώς το αντιμετωπίζω

Πεντάλ γκαζιού

Στις περισσότερες περιπτώσεις η υπερβολική ταχύτητα οφείλεται στη βύθιση του ποδιού στο δεξί πεντάλ του αυτοκινήτου. Σε σπάνιες, ωστόσο, περιπτώσεις το γκάζι μπορεί να έχει… κολλήσει στο πάτωμα δίχως τη θέλησή μας.

Αναρίθμητοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν κατά την κίνησή μας στο οδικό δίκτυο, κάτι το οποίο απαιτεί να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας στον δρόμο και να σεβομάστε τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες περιπτώσεις όπου όσο προσεκτικοί και αν είμαστε, ενδέχεται να εμπλακούμε σε ένα δυσάρεστο οδικό συμβάν.

Ένας από τους μεγαλύτερους εφιάλτες που μπορεί να βιώσουμε ως οδηγοί είναι να κολλήσει το πεντάλ του γκαζιού, κάτι που σημαίνει ότι το αυτοκίνητό μας επιταχύνει παρά τη θέλησή μας. Πρόκειται για μία δυσάρεστη οδηγική κατάσταση που είναι σπάνια και εμφανίζεται – κυρίως - στα παλιάς τεχνολογίας αυτοκίνητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
κολλημένο γκάζι

Πού οφείλεται το «κόλλημα» του γκαζιού;

Βασικότερη αιτία είναι το πατάκι του αυτοκινήτου να έχει μαζευτεί κοντά στο πεντάλ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις το πρόβλημα οφείλεται σε μηχανική βλάβη που χρήζει επιδιόρθωσης.

Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;

Αρχικά, δεν πρέπει να χάσουμε την ψυχραιμία μας, μιας και ο πανικός μπορεί να «θολώσει» το μυαλό μας και να προβούμε σε λάθος κινήσεις. Φυσικά, η πρώτη αντίδραση μας είναι πατήσουμε παρατεταμένα το πεντάλ του φρένου, ώστε να επιβραδύνει το όχημα.

Στα σύγχρονα αυτοκίνητα η συγκεκριμένη ενέργεια συνήθως είναι αποτελεσματική, δεδομένου ότι με το πάτημα του φρένου κλείνει η ηλεκτρονική πεταλούδα του γκαζιού και ως εκ τούτου σταματά η επιτάχυνση του αυτοκίνητου μας.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που είμαστε κάτοχοι ενός παλιάς τεχνολογίας αυτοκινήτου, το πάτημα του φρένου σε συνδυασμό με το «κόλλημα» του γκαζιού θα προκαλέσει μεν την επιβράδυνση του οχήματος, αλλά όχι στον βαθμό που θα επέλθει η ακινητοποίησή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
κολλημένο γκάζι

Αυτό που έχουμε, λοιπόν, να κάνουμε είναι το εξής: Σε αυτοκίνητο με χειροκίνητο κιβώτιο να επιλέξουμε τη «νεκρά» και σε αυτόματο να κατευθύνουμε τον λεβιέ ταχυτήτων στη θέση «Ν». Πατώντας ταυτόχρονα το φρένο, το αυτοκίνητο θα ακινητοποιηθεί.

Αφού σβήσουμε τον κινητήρα, πρέπει να ελέγξουμε αν το «κόλλημα» του γκαζιού οφείλεται σε κάποιο… μπέρδεμα με το πατάκι. Σε περίπτωση, ωστόσο, που το «κόλλημα» δεν οφείλεται στο παραπάνω, καλό είναι να μην ενεργοποιήσουμε ξανά τον κινητήρα, αλλά να καλέσουμε την οδική βοήθεια για τη μεταφορά του αυτοκινήτου μας στο συνεργείο όπου θα γίνει η διάγνωση του προβλήματος.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ