ΚΟΚ: Ποιοι πληρώνουν διπλάσιο ή τριπλάσιο πρόστιμο για την ίδια παράβαση;

μπλόκα αστυνομίας

Το ύψος του προστίμου που καλούνται να πληρώσουν παραβάτες οδηγοί του ΚΟΚ μπορεί υπό προϋποθέσεις να πολλαπλασιαστεί για μια παράβαση και να γίνει ακόμη πιο τσουχτερό.

Οι παραβάσεις που προβλέπονται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) κατατάσσονται ανάλογα με την επικινδυνότητα τους σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες, ενώ ανεξάρτητα από αυτό κατηγοριοποιούνται και βάσει «πολύ υψηλής συχνότητας πρόκλησης ατυχημάτων» αλλά και της «αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς».

Για κάθε μια από τις παραπάνω κατηγορίες προβλέπονται τα ίδια διοικητικά πρόστιμα και οι ίδιες διοικητικές κυρώσεις, ωστόσο σύμφωνα με το νόμο, δεν πληρώνουν όλοι οι οδηγοί το ίδιο πρόστιμο.

Ο ΚΟΚ προβλέπει καταβολή προστίμου και σύμφωνα με εισοδηματικά κριτήρια έτσι ώστε να κάνει το πρόστιμο πιο «αισθητό» στην τσέπη του παραβάτη, αν ο τελευταίος έχει σημαντικά υψηλότερο εισόδημα από τον μέσο όρο για να υπάρχει επίσης και μια αναλογικότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα ισχύοντα τα διοικητικά πρόστιμα διπλασιάζονται (προσαυξάνονται κατά 100%) αν ο παραβάτης, με βάση την πιο πρόσφατη πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, έχει ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα από 50.001 ευρώ έως 100.000 ευρώ. Το διοικητικό πρόστιμο μάλιστα μπορεί ακόμη και να τριπλασιαστεί (προσαύξηση κατά 200% σε σχέση με το αρχικό διοικητικό πρόστιμο), αν ο παραβάτης έχει καθαρό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα άνω των εκατό χιλιάδων 100.000 ευρώ. Το αντίτιμο του προστίμου έως και τρεις φορές είναι και το ανώτατο όριο που ισχύει αυτή τη στιγμή.

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ