«Έφαγες» κλήση: Ισχύει το μισό πρόστιμο;

μπλόκα αστυνομίας

Πολύς κόσμος αναρωτιέται ακόμη αν ισχύει η έκπτωση 50% στα πρόστιμα της Τροχαίας αν πληρωθούν εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος και το carandmotor.gr τούς δίνει την απάντηση.

Πριν τη σχετικά πρόσφατη ανανέωση του KOK, η Τροχαία έδινε το δικαίωμα σε οδηγούς να εξοφλούν το χρηματικό πρόστιμο για την παράβαση που έχουν διαπράξει εντός 10 ημερών, κάτι που εφόσον το έκαναν στο παραπάνω χρονικό διάστημα συνοδευόταν και από μείωση του αντίτιμου που έπρεπε να καταβάλλουν κατά 50%.

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ανανεώθηκε όμως μέσα στο 2021, μια ανανέωση που έφερε και την κατάταξη των παραβάσεων ανάλογα με την με την επικινδυνότητά τους για τη ζωή, την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των χρηστών του οδικού δικτύου. Στην κατάταξη αυτή, υπόψη λήφθηκε και η υποχρέωση των οδηγών για μεγαλύτερη μέριμνα και προστασία για τα άτομα με αναπηρία, την πρόληψη της πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και τις επιπτώσεις της παράβασης στην οδική ασφάλεια, στις εξής κατηγορίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι οι παραβάσεις χωρίστηκαν σε τρείς κατηγορίες από πλευράς επικινδυνότητας, χαμηλή (E1), μεσαία (E2) και υψηλή (Ε3) και διαχωρίστηκαν περαιτέρω και σε κατηγορίες που αφορούν την υψηλή συχνότητα ατυχημάτων (Σ1) και την αντικοινωνική οδική συμπεριφορά (Σ2).

Κλήση

Αυτό που έφερε μαζί της η ανανέωση του ΚΟΚ ήταν και η μείωση κατά 50% των διοικητικών προστίμων που δεν ανήκουν στην κατηγορία E1 (υψηλής επικινδυνότητας) με το αντίτιμο για τα τελευταία να παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Δηλαδή για παραβάσεις που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, τις παραβάσεις της πινακίδας Stop και του ερυθρού σηματοδότη, την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, την παράλειψη ή πλημμελή σήμανση εργασιών που εκτελούνται στις οδούς, καθώς και τις παραβάσεις των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω λοιπόν, ο ανανεωμένος ΚΟΚ κατάργησε και την έκπτωση 50% που ίσχυε μέχρι τότε αν το ποσό καταβάλλονταν εντός 10 ημερών, αφού όπως προείπαμε τα νέα πρόστιμα είναι μειωμένα κατά 50% έτσι κι αλλιώς συγκριτικά με ό,τι ίσχυε πριν. Άρα, στην περίπτωση κλήσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα πληρώσετε όλο το ποσόν, ανεξαρτήτως εάν το πληρώσετε την αμέσως επόμενη ημέρα ή όχι.

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ