Το κιτ επιβίωσης στο αυτοκίνητο -Τι προτείνει η Ε.Ε. στους οδηγούς

Driving manual car 1

Η σωστή και «αμυντική» οδήγηση σε συνδυασμό με την ευλαβική προετοιμασία των επιβατών και του αυτοκινήτου, εγγυώνται ένα ασφαλές και ευχάριστο ταξίδι.

Το καλοκαίρι είναι μία από τις πιο ξεχωριστές εποχές του χρόνου. Μετά από μήνες σκληρής εργασίας, φτάνει η στιγμή που θα πατήσουμε «παύση» για λίγες μέρες ηρεμίας και ξεκούρασης.

Ωστόσο, η επιλογή ενός καλού προορισμού για τις διακοπές μας, δεν αρκεί για να πάνε τα πράγματα όπως έχουμε προγραμματίσει. Το ταξίδι μέχρι τον τελικό προορισμό είναι εξίσου σημαντικό και να επιτευχθεί αυτό θέλει οργάνωση και αύξηση των μέτρων ασφαλείας για μια περίπτωση ανάγκης.

Trigono asfaleias
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζει εδώ και μήνες τη σημασία του να είμαστε προνοητικοί και σωστά προετοιμασμένοι για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Σε τέτοιο βαθμό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνηση μια καμπάνια με την ονομασία «Στρατηγική προετοιμασίας».

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ενθαρρύνει τους πολίτες της Ε.Ε. να φτιάξουν ένα κιτ επιβίωσης 72 ωρών, ειδικά για τους θερινούς μήνες. Η ενυδάτωση του οδηγού και των επιβατών είναι εξαιρετικά σημαντική, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό ανά επιβάτη. Σε κάθε στάση που κάνουμε, ανανεώνουμε το απόθεμα νερού.

Thermal blanket

Ένα αντικείμενο που πρέπει να έχουμε μαζί μας είναι μια θερμική κουβέρτα. Εάν βρισκόμαστε σε ορεινό σημείο, στη μέση του πουθενά, είναι δεδομένο ότι τις νυχτερινές ώρες η θερμοκρασία θα πέσει και μπορεί να μην αρκούν τα θερινά μας ρούχα. Με αυτή θα προστατευτούμε από το κρύο και μετά μπορούμε να την αποθηκεύσουμε εύκολα στο πορτμπαγκάζ για τον χειμώνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα υπόλοιπα που προτείνει η οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι τα υποχρεωτικά από το νόμο αντικείμενα που πρέπει να έχει κάθε οδηγός στο αυτοκίνητό του. Ένα αυτοκίνητο που φέρει όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο αντικείμενα και στοιχεία, μπορεί να βοηθήσει τον οδηγό του να αντιμετωπίσει εύκολα και έγκαιρα μια δύσκολη στιγμή.

Emergency kit

Ο νόμος είναι σαφής για το ποια αντικείμενα πρέπει να έχουμε μαζί μας στο αυτοκίνητο, τα οποία πρέπει να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ανά πάσα στιγμή. Καλό είναι επίσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα να τα ελέγχουμε για να δούμε αν βρίσκονται σε κατάσταση που επιτρέπει την ασφαλή χρήση τους.

Πέρα όμως από το τρίγωνο, τον πυροσβεστήρα και το φαρμακείο που όλοι θυμόμαστε να έχουμε στο αυτοκίνητό μας, είναι υποχρεωτικό να φέρουμε μαζί μας και ένα ανακλαστικό γιλέκο ασφαλείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Faros autokiniton

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει να έχουμε μαζί μας φακό και ραδιόφωνο με μπαταρίες, ενώ προτείνει και τη χρήση φάρου έκτακτης ανάγκης. Ο εν λόγω φάρος θα αντικαταστήσει σύντομα το γνωστό σε όλους μας τρίγωνο ασφαλείας, μιας και προβάλει ως μια πιο αποτελεσματική και -κυρίως- ασφαλής λύση.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι το διοικητικό πρόστιμο για την απουσία των υποχρεωτικών από το νόμο αντικειμένων (τρίγωνο, πυροσβεστήρα, φαρμακείο, ανακλαστικό γιλέκο) είναι 80 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ