Κινητό στο αυτοκίνητο -Ποιο είναι το πρόστιμο, πότε επιτρέπεται η χρήση του

Driving while on mobile phone 1

Κακά τα ψέματα, όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσουμε το κινητό τηλέφωνο εν ώρα οδήγησης. Πως όμως μπορούμε να το κάνουμε χωρίς να κινδυνεύουμε με πρόστιμο;

Όλοι γνωρίζουμε ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου από τον οδηγό έχει ένα αποτέλεσμα: την απόσπαση της προσοχής του από τον δρόμο.

Και εάν γνωρίζετε ότι η ομιλία στο κινητό τηλέφωνο είναι επικίνδυνη, ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός ότι ορισμένοι συμπολίτες μας στέλνουν μηνύματα ή χρησιμοποιούν το διαδίκτυο την ώρα που βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Driving while on mobile phone 3
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα του αναγκαίους χειρισμούς.

Μάλιστα, αναφέρει σχετικά με την χρήση συσκευών και ακουστικών ότι, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με συσκευές ήχου, κινητά τηλέφωνα ή και τηλεόραση.

Η μόνη περίπτωση που μας επιτρέπει ο Κ.Ο.Κ. να χρησιμοποιήσουμε εν κινήσει το κινητό μας τηλέφωνο, είναι όταν βρίσκεται τοποθετημένο σε ειδική θέση για λειτουργία ανοιχτής ακρόασης ή όταν γίνεται χρήση ασύρματων ακουστικών, για ευνόητους λόγους.

Driving while on mobile phone 4

Αυτό σημαίνει ότι στους οδηγούς που δεν συμμορφώνονται με τα παραπάνω, επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ και επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης από τον βεβαιούντα το πρόστιμο για 60 ημέρες.

Το ίδιο εννοείται ισχύει και για τους αναβάτες μοτοσυκλετών, με την διαφορά ότι το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση ανεβαίνει στα 150 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε διάστημα 6 μηνών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγησή της.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ