Κάνω κακό στο αυτοκίνητο όταν ξεκινάω με 2η σχέση στο κιβώτιο;

χειροκίνητο κιβώτιο

Ειδικά τα αυτοκίνητα που φέρουν χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων δίνουν την ελευθερία στους οδηγούς τους να ξεκινούν με δεύτερη σχέση. Κάνει κακό όμως αυτό στο σύστημα μετάδοσης;

Οι σχέσεις του κιβωτίου είναι εκεί για να εκμεταλλευόμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα τη βέλτιστη περιοχή λειτουργίας ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης. Γι' αυτό και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα επί το πλείστο φέρουν κιβώτια με μία μόνο σχέση αφού η μέγιστη ροπή των ηλεκτρικών κινητήρων τους αποδίδεται σχεδόν από μηδέν στροφές.

Τα χειροκίνητα κιβώτια δίνουν τη δυνατότητα στον οδηγό να ξεκινήσει από στάση έχοντας επιλέξει τη δεύτερη ή ακόμη και την τρίτη ταχύτητα στο κιβώτιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις καθημερινής οδήγησης και μετακίνησης, όπως συστήνουν και οι κατασκευαστές, η εκκίνηση από στάση με σχέση στο κιβώτιο μεγαλύτερη της πρώτης είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται για τον εξής απλό λόγο: με πρώτη ταχύτητα, το αυτοκίνητο ξεκινά πολύ πιο εύκολα από στάση με τον οδηγό να χρησιμοποιεί τον συμπλέκτη πολύ λιγότερο, περιορίζοντας έτσι σημαντικά και τη φθορά του. Με δεύτερη σχέση στο κιβώτιο ο οδηγός κρατά μερικώς πατημένο το πεντάλ του συμπλέκτη για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έως ότου οι στροφές του κιβωτίου «ματσάρουν» εκείνες του κινητήρα, με συνέπεια ο δίσκος να φθείρεται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκκίνηση με δεύτερη σχέση στο κιβώτιο είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται, ωστόσο η χρήση της σε συγκεκριμένες συνθήκες δεν είναι απαγορευτική ούτε επίσημα. Για παράδειγμα αν ξεκινάτε σε κατηφόρα, μπορείτε να επιλέξετε απευθείας τη δεύτερη σχέση, αφού και το «φορτίο» που έχει να αντιμετωπίσει ο συμπλέκτης δεν του προκαλεί ιδιαίτερες φθορές.

Χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων 2η σχέση 2021 συμβουλές carandmotor.gr

Αν ο έλεγχος του γκαζιού δεν συγκαταλέγεται στα δυνατά σας σημεία σαν οδηγός και χρειάζεται να ξεκινήσετε σε χιονισμένο δρόμο, τότε και για λόγους ασφάλειας, μπορείτε να επιλέξετε δεύτερη ταχύτητα στο κιβώτιο σας.

Δεύτερη -ή ακόμη και τρίτη σχέση- για να εκκινήσετε μπορείτε επίσης να επιλέξετε αν έχετε στη διάθεση σας όχημα εκτός δρόμου που φέρει και κοντές σχέσεις, εφόσον τις έχετε επιλέξει.

Αναφορικά με τα κλασικά αυτόματα κιβώτια με υδραυλικό μετατροπέα, αλλά και τα κιβώτια διπλού συμπλέκτη, συνήθως δεν υπάρχει πλέον επιλογή που να δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να εκκινεί με δεύτερη ταχύτητα. Το ίδιο το αυτοκίνητο ωστόσο, μπορεί να την επιλέξει σε μερικές περιπτώσεις, αν ο οδηγός του χρησιμοποιεί κάποιο από τα προγράμματα λειτουργίας που προορίζονται για οδήγηση σε ολισθηρές συνθήκες, όπως είναι για παράδειγμα το πρόγραμμα για οδήγηση σε χιόνι (Snow).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε στο παρακάτω video περισσότερες λεπτομέρειες:

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ