Τετρακίνηση στη βροχή: Πόσο πιο ασφαλής είσαι;

Τετρακίνηση στη βροχή, πόσο πιο ασφαλής είσαι 2021 carandmotor

Η ύπαρξη τετρακίνησης είναι καλοδεχούμενη όταν οδηγούμε με βροχή καθώς προσφέρει έξτρα ασφάλεια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και πανάκεια.

Αναμφίβολα η 4κίνηση έχει συμβάλλει στην αύξηση της ασφάλειας προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών και για διαφορετικούς λόγους: από τα «αγροτικά» και τα εκτός δρόμου 4X4 έως και τα αυτοκίνητα παραγωγής, σπορ ή οικογενειακά, ακόμη και σε αυτοκίνητα πόλης. Φυσικά η 4κίνηση είναι παρούσα και στα δημοφιλή SUV και είναι ένας από τους λόγους που έκαναν τη συγκεκριμένη κατηγορία ελκυστική στο κοινό οδηγώντας στην έκρηξη των πωλήσεων τους και επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Τα συστήματα 4κίνησης βρίσκονται «κοντά» μας από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και από την αρχή έδειξαν τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν σε συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης έναντι των μοντέλων με κίνηση μόνο στον εμπρός ή τον πίσω άξονα. Συνθήκες όπως είναι και η οδήγηση στην άσφαλτο με βροχή αλλά και εκτός δρόμου στο χώμα, στη λάσπη, το χιόνι και στις πέτρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την ροπή να φτάνει και στους τέσσερεις τροχούς, ένα τετρακίνητο όχημα προσφέρει πολύ μεγαλύτερη σιγουριά στο πάτημα του γκαζιού, με την ελκτική πρόσφυση να βελτιώνεται σημαντικά έναντι τον μοντέλων που φέρουν κίνηση μόνο στον εμπρός ή τον πίσω άξονα. Κατά την επιτάχυνση, σημαντικά βελτιωμένη είναι και η κατευθυντικότητα, σε συνθήκες οδήγησης με μειωμένη πρόσφυση, ένα ακόμη στοιχείο που περιλαμβάνεται στα πλεονεκτήματα της 4κίνησης.

Αυτοί είναι άλλωστε και οι λόγοι που τα συστήματα 4κίνησης έκαναν την εμφάνιση τους και στους αγώνες ράλι στις αρχές της 10ετίας του '80 με την Audi να εκμεταλλεύεται πρώτη τις αλλαγές στους κανονισμούς και να ισοπεδώνει μετέπειτα τον πισωκίνητο ανταγωνισμό, με τις διαφορές των quattro να φαίνονται κυρίως στο χώμα και στη βροχή.

Η επιλογή λοιπόν της 4κίνησης υπό βροχή ή η οδήγηση με όχημα που φέρει μόνιμη 4κίνηση προσφέρει έξτρα σιγουριά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κίνηση στους τέσσερις τροχούς εξαλείφει την μειωμένη πρόσφυση που προσφέρει το βρεγμένο οδόστρωμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης στα σύγχρονα αυτοκίνητα παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο στη διατήρηση του ελέγχου του οχήματος από τον οδηγό του στις κατά την οδήγηση υπό βροχή στην άσφαλτο και δεν είναι λίγα πλέον τα μοντέλα που προσφέρουν «εξειδικευμένα» προγράμματα οδήγησης ανάλογα και με τις συνθήκες.

Αν έχετε στην κατοχή σας αυτοκίνητο που φέρει μερική 4κίνηση και οδηγείτε υπό βροχή καλό είναι να την επιλέξετε μέσα από τα ηλεκτρονικά συστήματα του ώστε να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης, αν δεν ενεργοποιείται αυτόματα. Αν το όχημα σας φερεί μόνιμη τετρακίνηση, τότε δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι αφού απολαμβάνετε τα οφέλη της ούτως ή άλλως.

Οδήγηση στη βροχή με 4κίνηση, ασφάλεια 4X4

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι ακόμη πιο σημαντικό στην βροχή από την τετρακίνηση είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ελαστικά μας. Από τα ελαστικά εξαρτάται πόσο αποδοτικά θα δουλέψει η 4κίνηση σε περίπτωση ανάγκης, αλλά και πόσο αποδοτικά θα εργαστούν τα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, με τα ελαστικά να είναι επίσης υπεύθυνα και για τις μειωμένες αποστάσεις φρεναρίσματος. Κατά το φρενάρισμα η 4κίνηση δεν είναι σε θέση να βοηθήσει με κάποιο τρόπο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν οδηγείτε εκτός δρόμου, η 4κίνηση αναλαμβάνει φυσικά μεγαλύτερο ρόλο στη διατήρηση της πρόσφυσης, αλλά και εδώ η κατάσταση και ο τύπος των ελαστικών μας μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας.

Σκεπτόμενοι όλα τα παραπάνω και γνωρίζοντας τα οφέλη της τετρακίνησης, το μεγαλύτερο «όπλο» που μας προσφέρει ασφάλεια στη βροχή είναι να έχουμε το μυαλό μας μέσα στο κεφάλι μας και να οδηγούμε με ακόμη μεγαλύτερη σύνεση και προσοχή από ό,τι κάνουμε συνήθως.

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ