Γιατί δεν πρέπει να οδηγούμε στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας

Left lane driving

Οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να κινούμαστε μονίμως στην αριστερή λωρίδα είναι γνωστοί, καθώς εμποδίζουμε την κυκλοφορία και πιθανότατα γινόμαστε επικίνδυνοι για τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.

Υπάρχουν δύο τύποι οδηγών στο δρόμο. Αυτοί που οδηγούν συνετά και υπολογίζουν όλους τους υπόλοιπους οδηγούς, ακόμα και αυτούς που κινούνται αργά στην αριστερή λωρίδα, και εκείνοι που οδηγούν διαρκώς στην αριστερή λωρίδα και δεν έχουν ιδέα ότι «αναστατώνουν» όλους τους άλλους οδηγούς.

Prosperasi 1
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε περίπτωση που ανήκετε στην δεύτερη ομάδα οδηγών, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν νόμοι που αποθαρρύνουν τους οδηγούς να κινούνται αποκλειστικά στην αριστερή λωρίδα των λεωφόρων και των αυτοκινητόδρομων. Όχι ότι δεν επιτρέπεται να μπείτε ποτέ στην αριστερή λωρίδα, απλώς πρέπει να την χρησιμοποιείτε μόνο όταν είναι απαραίτητο, για μια προσπέραση.

Αυτό βέβαια ισχύει και για όσους κινούνται γρήγορα στους δρόμους, μιας και πάντα θα υπάρχει κάποιος που πηγαίνει ακόμα πιο σβέλτα. Εάν για παράδειγμα τον αφήσετε να σας προσπεράσει, η ροή της κίνησης δεν θα διαφοροποιηθεί και θα επιτρέψει σε όλους να φτάσουν στον προορισμός τους το ταχύτερο δυνατό. Εάν δεν το κάνετε, θα δημιουργηθεί αναπόφευκτα συσσώρευση κυκλοφορίας και πιθανότατα θα αυξήσει την πιθανότητα ατυχήματος.

Αυτό που θα πρέπει πάντα να θυμάστε είναι ότι το «σύστημα» ροής της κυκλοφορίας λειτουργεί καλύτερα όταν οι οδηγοί δεν ξεχνιούνται με τις ώρες την αριστερή λωρίδα, καθώς και ότι η ελληνική νομοθεσία αναφέρει ρητά τι ισχύει για την κίνηση των οχημάτων στην αριστερή λωρίδα.

Prosperasi 4
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, το άρθρο 27 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ορίζει ότι η αριστερή λωρίδα χρησιμοποιείται από επιβατηγά οχήματα ή μοτοσικλέτες ως λωρίδα προσπέρασης και καθίσταται και αυτή λωρίδα κυκλοφορίας, εφόσον οι υπόλοιπες λωρίδες τελούν υπό καθεστώς κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Μάλιστα, το πρόστιμο για τους οδηγούς που κινούνται στην αριστερή λωρίδα ενός αυτοκινητόδρομου χωρίς να προσπερνούν ένα προπορευόμενο όχημα ή χωρίς να συντρέχει κάποιος άλλος λόγος, όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση, ανέρχεται σε 200 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ