Κόντρες στο δρόμο: Τι προβλέπει ο Κ.Ο.Κ.;

Επίδειξη ικανοτήτων στο δρόμο τι προβλέπει ο ΚΟΚ 2022

Η πάντα επικίνδυνη επίδειξη ικανοτήτων κατά την οδήγηση καταλήγει πολλές φορές σε τροχαίο ατύχημα και αποτελεί μια από τις παραβάσεις όπου ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυστηρός.

Κατά την οδήγηση ενός οχήματος σε δημόσιο δρόμο, οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ακεραιότητα του οδηγού του οχήματος, τυχόν επιβατών αλλά και των υπόλοιπων χρηστών του δρόμου, θα πρέπει να αποφεύγεται, σύμφωνα και με την κοινή λογική.

Για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και τις διατάξεις του οι εν λόγω ενέργειες απαγορεύονται μάλιστα δια ροπάλου με τις ποινές να είναι βαριές και πολυεπίπεδες τόσο για τον οδηγό όσο και το ίδιο το όχημα. Ποιες όμως είναι εκείνες οι ενέργειες από έναν οδηγό που θεωρούνται επικίνδυνες για τον ίδιο και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου, εκτός από την μη υπακοή στα όρια ταχύτητας και τις υπόλοιπες πινακίδες σήμανσης του ΚΟΚ;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο του άρθρου 12 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας οι οδηγοί που χρησιμοποιούν τους δημόσιους δρόμους «πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε συμπεριφορά που είναι ενδεχόμενο να εκθέσει σε κίνδυνο ή να παρεμβάλλει εμπόδια στην κυκλοφορία, να εκθέσει σε κίνδυνο πρόσωπα ή ζώα ή να προκαλέσει ζημιές σε δημόσιες ή ιδιωτικές περιουσίες.»

Όλοι οι οδηγοί που κινούνται σε δημόσιο δρόμο είναι υποχρεωμένοι να κινούνται συνετά και να βρίσκονται διαρκώς σε εγρήγορση επιδεικνύοντας μεγάλη προσοχή για τυχόν παρουσία παιδιών, ανθρώπων μεγάλων σε ηλικία και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Παράλληλα θα πρέπει να επιδεικνύουν τέτοια συμπεριφορά που δεν θα τρομάζει ή θα ανησυχεί με οποιονδήποτε τρόπο τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου, ούτε φυσικά θα τους παρενοχλεί, κάτι που ισχύει και για όσους βρίσκονται στο πεζοδρόμιο αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής στην οποία κινούνται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η 8η παράγραφος του άρθρου 12 γίνεται ακόμη πιο συγκεκριμένη αναφορικά με τη συμπεριφορά των οδηγών καθώς απαγορεύει ρητά την «οδήγηση οδικών οχημάτων για επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμό, ανταγωνισμό ή τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων.»

Στην περίπτωση που ο οδηγός ενός οχήματος δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις της πρώτης παραγράφου, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 200 ευρώ.

Για την εν δυνάμει επικίνδυνη συμπεριφορά που περιγράφεται στην 8η παράγραφο ο πέλεκυς πέφτει βαρύς καθώς ο οδηγός που έχει προβεί σε κάποια από αυτές τις παραβάσεις τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο επτακοσίων (700) ευρώ, ενώ αφαιρείται επί τόπου και η άδεια οδήγησης του για διάστημα τριάντα (30) ημερών. Επίσης, επιτόπου αφαιρούνται και οι πινακίδες κυκλοφορίες του οχήματος, και αυτές για 30 ημέρες.

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ