Θόρυβος από εξάτμιση ή από ηχοσύστημα: Ποιο πρόστιμο προβλέπει ο Κ.Ο.Κ.;

Εξάτμιση

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, απαγορεύεται η κυκλοφορία οχήματος που προκαλεί θόρυβο είτε από την εξάτμιση είτε από χρήση πηγής ήχου.

Η υγεία των πολιτών που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν εξαρτάται μόνο από τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων, αλλά και από την ηχορύπανση που προέρχεται από όλα τα είδη τροχοφόρων με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Exatmisi 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βέβαια, στην κατηγορία της ηχορύπανσης ο Κ.Ο.Κ. περιλαμβάνει και την αυξημένη ένταση των ηχοσυστημάτων, με τα πρόστιμα που προβλέπει σε κάθε περίπτωση να είναι γενναία. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά.

Όσον αφορά τα συστήματα εξαγωγής καυσαερίων, τις εξατμίσεις, το άρθρο 15 του αναθεωρημένου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας απαγορεύει την κυκλοφορία κάθε οχήματος που εκπέμπει ουσίες ή προϊόντα βλαπτικά για την υγεία του ανθρώπου καθώς και θόρυβο πέραν των επιτρεπόμενων ορίων.

Τα όρια που σχετίζονται με τους εκλυόμενους ρύπους καθώς και με τα επίπεδα θορύβου κλιμακώνονται ανάλογα με την κατασκευαστική ηλικία του οχήματος, ενώ στην περίπτωση που ένα όχημα δεν πληρεί τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ και αφαιρούνται τα στοιχεία κυκλοφορίας.

Exatmisi 3

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αφαιρούμενα στοιχεία κρατούνται στην αρμόδια Αρχή μέχρι να προσκομιστεί από τον παραβάτη σημείωμα της αρμόδιας Υπηρεσίας Συγκοινωνιών για την καταλληλότητα του οχήματος από πλευράς εκπομπής καυσαερίων ή θορύβων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εάν λοιπόν έχει πραγματοποιηθεί κάποια αναβάθμιση στο σύστημα εξαγωγής καυσαερίων, θα πρέπει να διασφαλιστεί το γεγονός ότι οι εκλυόμενοι ρύποι και ο παραγόμενος θόρυβος δεν υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια.

Car audio

Από την άλλη, στην περίπτωση που η ένταση του ηχοσυστήματος ενός οχήματος κριθεί ότι παρενοχλεί τους άλλους χρήστες του δρόμου ή τους διαμένοντες σε αυτή την οδό, τότε οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο 200 ευρώ και η αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για 30 ημέρες.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ