Ποια ελληνική συνήθεια του καλοκαιριού μπορεί να τιμωρήσει ο ΚΟΚ με πρόστιμο 100 ευρώ;

Ελλη

Διοικητικό πρόστιμο και αφαίρεση της άδειας οδήγησης προβλέπει ο ΚΟΚ για τους οδηγούς που δεν έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων κατά την οδήγηση.

Με τους θερινούς μήνες να βρίσκονται προ των πυλών και τον υδράργυρο να «χτυπάει» κόκκινο, οι πολίτες αναζητούν τρόπους ώστε να καταστήσουν τις μετακινήσεις τους πιο άνετες.

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο λίγοι δεν είναι όσοι αφήνουν στα… πατάρια τα κλειστά παπούτσια τους και δεν αποχωρίζονται τα καλοκαιρινά υποδήματα, όπως είναι τα σανδάλια και οι σαγιονάρες. Μια συνήθεια που παρατηρείται ακόμα και όταν βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Όπως είναι κατανοητό, η οδήγηση με σαγιονάρα ενέχει σημαντικούς κινδύνους, δεδομένου ότι ένα γλίστρημα του ποδιού ενδέχεται να καταστήσει αδύνατο τον χειρισμό των πεντάλ του γκαζιού και του φρένου, με αποτέλεσμα να προκληθεί κάποιο τροχαίο ατύχημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι αναφέρει ο ΚΟΚ;

Παρά τους αδιαπραγμάτευτους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η… ελληνική συνήθεια, στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας δεν υπάρχει κάποιο άρθρο του ΚΟΚ όπου να γίνεται σαφής αναφορά στην οδήγηση με σαγιονάρες ή σανδάλια.

Από την άλλη, στην παράγραφο 2 του άρθρου 13 αναφέρεται ότι «ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς». Σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ και συνοδεύεται από την επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες.

Σε περίπτωση, λοιπόν, τροχονομικού ελέγχου, εξαρτάται από τον εκάστοτε διενεργούντα τον έλεγχο το αν η οδήγηση με σαγιονάρες περιορίζει την ελευθερία κινήσεων του οδηγού, και επομένως αν πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο ή όχι.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το αξιόποινο (ή μη) της συγκεκριμένης συνήθειας, οι οδηγοί θα πρέπει να αποφεύγουν να οδηγούν με ανοιχτά υποδήματα, μιας και αυξάνονται οι πιθανότητες να εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ