Δεν πιάνουν τα φρένα: Ένα εφιαλτικό σενάριο για κάθε οδηγό - Πώς το αντιμετωπίζω

den pianoun ta frena

Σε περίπτωση που τα φρένα του αυτοκινήτου δεν λειτουργούν, καλό είναι να μη χάσετε την ψυχραιμία σας και να ακολουθήσετε τα απαραίτητα βήματα που παρουσιάζονται παρακάτω.

Τα φρένα του αυτοκινήτου αποτελούν τον «φύλακα άγγελο» κάθε οδηγού, μιας και αποτελούν το σύστημα το οποίο φροντίζει για την ακινητοποίηση του οχήματος. Μία βλάβη στο σύστημα πέδησης μπορεί να αποδειχθεί μοιραία, μιας και θα αυξηθεί η απόσταση ακινητοποίησης του οχήματος, ενώ σε πιο σπάνιες και ακραίες περιπτώσεις τα φρένα ενδέχεται να αποδειχθούν… άχρηστα.

Η δυσλειτουργία στα φρένα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες: Από την απώλεια υγρού φρένων, μέχρι την υπερθέρμανση των δίσκων φρεναρίσματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανεξάρτητα, ωστόσο, από την αιτία που προκάλεσε την αχρήστευση του μεσαίου πεντάλ του αυτοκινήτου, σε περίπτωση που βρεθείτε αντιμέτωποι με αυτή την εφιαλτική κατάσταση πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες.

δεν πιάνουν τα φρένα τι κάνω

Χειρόφρενο

Σε περίπτωση που προσπαθείτε να ακινητοποιήσετε το αυτοκίνητο, πατώντας το φρένο, αλλά οι προσπάθειές σας κρίνονται ατελέσφορες, το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να ανάψετε το αλάρμ ώστε να ενημερώσετε τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου ότι διατρέχετε κάποιον κίνδυνο.

Στη συνέχεια, μία αποτελεσματική λύση είναι να τραβήξετε το χειρόφρενο. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να αποφύγετε το απότομο τράβηγμά του, μιας και το πιθανότερο είναι να απωλέσετε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και να εμπλακείτε σε κάποια σύγκρουση.
Συστήνεται, λοιπόν, να σηκώσετε σιγά-σιγά το χειρόφρενο, ώστε να μειωθεί η ταχύτητα με προοδευτικό και ασφαλή τρόπο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
δεν πιάνουν τα φρένα τι κάνω

Φρένο κινητήρα

Ένας ακόμα τρόπος να επιβραδύνετε το όχημά σας είναι αξιοποιώντας το «φρένο» του κινητήρα: Μπορείτε να αφήσετε την σχέση στο κιβώτιο για τα πρώτα μέτρα επιβράδυνσης ή και να κατεβάσετε μία ή και δύο σχέσεις με πολύ ήπιο τρόπο αλλαγής. Με αυτό τον τρόπο, επίσης, δεν «καταναλώνετε» τα υλικά τριβής και τους δίσκους, καθυστερώντας έτσι την αντικατάστασή τους και άρα το επιπλέον κόστος.

Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να μην υπερπηδήσετε σχέσεις κατά την διάρκεια του κατεβάσματος (π.χ. από 4η σε πρώτη), γιατί μπορεί να αποκλίνει το όχημα από την πορεία του ή ακόμα και να μπλοκάρουν οι κινητήριοι τροχοί.

δεν πιάνουν τα φρένα τι κάνω
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χειρόφρενο σε συνδυασμό με φρένο κινητήρα

Εφόσον δεν χάσετε την ψυχραιμία σας, το ιδανικό θα ήταν να συνδυάσετε τις δύο προαναφερθείσες ενέργειες. Δηλαδή, την ίδια ώρα που κατεβάζετε σχέσεις για την αξιοποίηση του φρένου του κινητήρα, να σηκώσετε – περίπου μέχρι τη μέση – το χειρόφρενο, εφαρμόζοντας με αυτό τον τρόπο μία επιπλέον επιβραδυντική δύναμη.

Κατευθυνθείτε σε ασφαλές σημείο

Όσο το όχημα επιβραδύνει, καλό είναι να κατευθύνετε το αυτοκίνητό σας στην άκρη του δρόμου, όπως είναι η Λωρίδα Έκτακτη Ανάγκης σε έναν αυτοκινητόδρομο (βλ. Αττική Οδό) και να αποφύγετε τις απότομες ενέργειες, μιας και ενδέχεται να προκαλέσετε ένα ατύχημα.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ