5 πράγματα που δεν γνωρίζεις για τη βενζίνη που βάζεις στο αυτοκίνητό σου

Car refuel 2

H βενζίνη αποτελεί τον μαγικό ζωμό που δίνει ζωή στον κινητήρα μας και διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που οι περισσότεροι αγνοούν.

Τα καύσιμα των οχημάτων έχουν αποκτήσει κακή δημοφιλία τους τελευταίους μήνες λόγω της αύξησης της τιμή τους και όλοι ασχολούνται με αυτά, αλλά για τους λάθος λόγους. Είναι όμως τέτοια η τεχνολογία και τα χαρακτηριστικά που φέρουν, που δεν επιτρέπει να προσπερνάμε έτσι απλά την έρευνα και την εξέλιξη που έχουν πραγματοποιήσει οι επιστήμονες που ασχολούνται με αυτά.

Το δημοφιλέστερο καύσιμο στη χώρα μας είναι η βενζίνη, μιας και μέχρι πριν μερικά χρόνια απαγορευόταν να κυκλοφορεί Ι.Χ. που καταναλώνει πετρέλαιο στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Gasoline

Πέρα από τα γνωστά χαρακτηριστικά της, η βενζίνη αποτελεί τον άγνωστο πράσινο «χρυσό», μιας και όπως είναι λογικό ο κόσμος απλά γεμίζει το ρεζερβουάρ και πραγματοποιεί τις δουλείες και τις διαδρομές του.

Για αυτόν τον λόγο, σας παρουσιάζουμε πέντε πράγματα που δεν γνωρίζετε για την πηγή ζωής του βενζινοκινητήρα του αυτοκίνητου σας.

Ποιον τύπο αμόλυβδης πρέπει να βάλετε;

Στα περισσότερα αυτοκίνητα, το καύσιμο των 95 οκτανίων αρκεί ώστε να διασφαλιστεί η απροβλημάτιστη λειτουργία του κινητήρα. Από την άλλη, η χρήση της 98άρας βενζίνης είναι επιβεβλημένη όταν ο κινητήρας είναι άμεσου ψεκασμού και επομένως έχει υψηλότερη σχέση συμπίεσης, συγκριτικά με ένα μοτέρ έμμεσου.

Αυτό διότι, σε αυτή την περίπτωση, η υψηλή αντικροτικότητα της 98άρας βενζίνης είναι απαραίτητη ώστε να μην εμφανιστούν τα γνωστά σε όλους μας «πυράκια», δηλαδή η ανάφλεξη του καυσίμου πριν την εμφάνιση του σπινθήρα από το μπουζί, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στον κινητήρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Fuel Cap

Επίσης, αν βάλετε 95άρα βενζίνη σε ένα αυτοκίνητο στο οποίο ενδείκνυται η χρήση 98άρας, τότε ο κινητήρας θα παρουσιάσει ελαφρώς μειωμένη απόδοση και αυξημένη κατανάλωση καυσίμου. Εάν μάλιστα το αυτοκίνητο σας είναι υψηλών επιδόσεων, ενδέχεται η ECU να θέσει τον κινητήρα σε λειτουργία ασφαλείας (safe mode), μετά από εντολή του knock sensor, για να τον προστατεύσει.

Καθαρίζει το μοτέρ η σούπερ αμόλυβδη των 98+ οκτανίων;

Στην περίπτωση που το αυτοκίνητό σας λειτουργεί με 95άρα βενζίνη, τότε η χρήση 98άρας (ή και 100άρας) δεν θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα, αλλά αποτελεί περιττό κόστος. Αρκετοί όμως θεωρούν ότι το γέμισμα με σούπερ αμόλυβδη συμβάλλει στην καθαριότητα του συστήματος ψεκασμού. Η αλήθεια είναι ότι ισχύει, αλλά για αυτό το γεγονός όμως δεν ευθύνεται ο αριθμός των οκτανίων, αλλά τα ειδικά πρόσθετα που τοποθετεί κάθε εταιρεία καυσίμων για να μπορέσει να δικαιολογήσει και την υψηλότερη τιμή του συγκεκριμένου καυσίμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχει ημερομηνία λήξεως;

Η καθαρή βενζίνη δεν αντιδρά με την υγρασία της ατμόσφαιρας και γι' αυτό το λόγο δεν μπορεί να χαλάσει. Οπότε, εφαρμόζοντας όλες τις σωστές πρακτικές, σε θεωρητικό επίπεδο δεν λήγει.

Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε σε αυτό το σημείο, είναι ότι η θεωρία από την πραγματικότητα απέχει πάρα πολύ ειδικά για την βενζίνη του εμπορίου και αυτό οφείλεται σε πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Car refuel

Στο εμπόριο δεν υπάρχει καθαρή βενζίνη καθώς αυτή που προμηθευόμαστε από το βενζινάδικο έχει ήδη αναμιχθεί με πρόσθετα, τα οποία είναι διαφορετικά για κάθε κατασκευαστή και είναι τα πρόσθετα που φροντίζουν να κρατούν καθαρό τον κινητήρα μας. Είναι επίσης πρόσθετα που ανάλογα με την εποχή βοηθούν τη βενζίνη να εξατμίζεται με μικρότερο βαθμό από το φυσιολογικό.

Τα εν λόγω πρόσθετα ενδέχεται να είναι ευαίσθητα στην υγρασία αλλά και το φως, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τυχόν φωτοχημικές αντιδράσεις και δημιουργία μικροοργανισμών στην επιφάνεια του καυσίμου αντίστοιχα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι η διάρκεια «ζωής» της βενζίνης μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και γίνεται ακόμη πιο σύντομη στην περίπτωση που η βενζίνη έχει αναμιχθεί με αιθανόλη (ως βιοκαύσιμο), καθώς η τελευταία είναι ιδιαίτερα «φιλική» ως προς τη δέσμευση της υγρασίας.

Μπορώ να την αποθηκεύσω;

Ως ένα ιδιαίτερα πτητικό και εύφλεκτο υγρό η βενζίνη εξατμίζεται με μεγάλη ευκολία και χάνει κατά τη διάρκεια μέρος εκείνων των συστατικών που την κάνουν να αναφλέγεται. Ωστόσο μπορεί να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για ένα διάστημα από τρεις έως και έξι μήνες, ανάλογα με το μίγμα της και ακόμη πιο σημαντικά με τις συνθήκες αποθήκευσης.

Gas tank

Για την αποθήκευση της μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο κατάλληλα δοχεία, πλαστικά ή μεταλλικά, τα οποία έχουν ειδική σήμανση και είναι εγκεκριμένα για μεταφορά εύφλεκτων υγρών. Τα εν λόγω δοχεία είναι διαθέσιμα σε βενζινάδικα, σε καταστήματα με εργαλεία ή ναυτιλιακά είδη, αλλά και σε καταστήματα με είδη αυτοκινήτου γενικότερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παγώνει η βενζίνη;

Ως υγρό η βενζίνη ενδέχεται να παγώσει αν οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές. Ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολεί τους οδηγούς στην Ελλάδα αφού για να παγώσουν τα υγρά καύσιμα οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος θα πρέπει να πάρουν ακραίες τιμές που δεν απαντώνται στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα για να παγώσει η βενζίνη θα πρέπει η θερμοκρασία να πέσει κάτω από τους μείον 45 βαθμούς Κελσίου. Ανάλογα και με τα πρόσθετα με τα οποία έχει αναμιχθεί, σε κάποιες περιπτώσεις η θερμοκρασία περιβάλλοντος θα πρέπει να φτάσει ακόμη και κάτω από τους μείον 70 βαθμούς Κελσίου για να παγώσει.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ