Οι 5 κακές συνήθειες στην οδήγηση που κοστίζουν μια περιουσία

Driving manual car 1

Οι κακές συνήθειες κόβονται δύσκολα. Οι ακόλουθες που έχουν να κάνουν με την οδήγηση όμως καλό είναι να αλλάξουν το συντομότερο δυνατό γιατί μπορεί να κοστίζουν μια περιουσία.

Οι κακές συνήθειες που αποκτούμε πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου μας μπορούν να έχουν πολύ αρνητικές συνέπειες για τον τραπεζικό μας λογαριασμό. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι κακές συνήθειες, τότε διανύοντας τα ίδια χιλιόμετρα, το κόστος χρήσης θα μπορούσε να μειωθεί από μερικές εκατοντάδες έως και μερικές χιλιάδες ευρώ, αφού κάποιες από αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές βλάβες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας δούμε λοιπόν πέντε πολύ σημαντικές, κακές συνήθεις για τα οικονομικά μας που πρέπει να σταματήσουμε το συντομότερο δυνατό για να μειώσουμε το κόστος χρήσης του αυτοκινήτου μας και να αυξήσουμε παράλληλα τη διάρκεια ζωής του.

Οι προειδοποιητικές λυχνίες που αγνοείς «για πάντα»

Οι κατασκευαστές έχουν φροντίσει ώστε τα αυτοκίνητα να μας προειδοποιούν έγκαιρα για ενδεχόμενη βλάβη ή κίνδυνο. Ειδικά τα σύγχρονα αυτοκίνητα με τα προηγμένα διαγνωστικά συστήματα μπορούν να το κάνουν αυτό για τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Driving bad habits 2

Κάποιες από τις προειδοποιήσεις του αυτοκινήτου μας, όπως για παράδειγμα εκείνη για το πλυστικό υγρό του παρμπρίζ που μπορεί να φτάνει στο τέλος του, μπορούν να αγνοηθούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Ωστόσο η μεγαλύτερη μερίδα του κοινού συνηθίζει να αγνοεί και άλλες πολύ πιο σημαντικές ενδείξεις για τη ζωή του μοτέρ, οι οποίες αν εκδηλωθούν ως βλάβες, μπορούν να αποδειχθούν ακόμη και μοιραίες για τον κινητήρα του αυτοκινήτου μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι σημαντικότερες ενδείξεις που δεν πρέπει να αγνοήσετε σε καμία περίπτωση είναι: Κινητήρας/ECU, Σύστημα πέδησης, βλάβη υδραυλικού τιμονιού, αερόσακος, πίεση λαδιού και σύστημα ψύξης.

Περιττή χρήση συμπλέκτη

Μία ακόμη κακή συνήθεια, που συνήθως περνά απαρατήρητη και γι' αυτό είναι και δύσκολο να διορθωθεί, είναι η αλλαγή σχέσεων χωρίς το πεντάλ του συμπλέκτη να είναι πλήρως πατημένο ή το πατινάρισμα του συμπλέκτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι χρειάζεται κατά τις εκκινήσεις, ειδικά σε δρόμο με ανηφορική κλίση.

Συνήθεια που επίσης μειώνει τη διάρκεια ζωής του συμπλέκτη είναι το να οδηγούμε έχοντας το αριστερό πόδι πάνω στο πεντάλ του συμπλέκτη ή να περιμένουμε στο φανάρι έχοντας επιλέξει την πρώτη σχέση στο κιβώτιο. Το κόστος για αλλαγή συμπλέκτη ξεκινά από τα 200 περίπου ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 1.000, ανάλογα με το αυτοκίνητο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο επιλογέας των ταχυτήτων ως σημείο ξεκούρασης

Επόμενη κακή συνήθεια αφορά στο ίδιο το κιβώτιο και συγκεκριμένα στον επιλογέα του, ο οποίος χρησιμοποιείται από τους οδηγούς ως ένα σημείο για να στηρίζουν και να ξεκουράζουν το χέρι τους.

Και αυτή η συνήθεια είναι κακή για την υγεία του κιβωτίου καθώς έτσι ασκείται άσκοπα τάση στις φουρκέτες και η πρόωρη αντικατάστασή τους είναι επίσης ένα ζήτημα εκατοντάδων ευρώ.

Φρένα της τελευταίας στιγμής

Η διάρκεια ζωής του συστήματος πέδησης (δίσκοι, τακάκια, σιαγόνες ταμπούρων, υγρά) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στιλ οδήγησης αυτού που κάθεται πίσω από το τιμόνι. Αυτό που σίγουρα θα πρέπει να αποφεύγουμε, για να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής των φρένων, είναι να μην φρενάρουμε «τελευταία στιγμή» αφού για να σταματήσουμε έγκαιρα σε μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να ασκήσουμε μεγάλη πίεση στο μεσαίο πεντάλ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο πιο σκληρά χρησιμοποιούμε τα φρένα τόσο πιο γρήγορα θα τα αντικαταστήσουμε, ενώ το ίδιο ισχύει αν έχουμε ελαφρώς πατημένο το φρένο, χωρίς λόγο, για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Οι λακκούβες που κοστίζουν

Η ελληνικοί δρόμοι έχουν να «υπερηφανεύονται» για τον αριθμό αλλά και την ποικιλία των κακοτεχνιών που τους χαρακτηρίζει με πρώτες και καλύτερες της κάθε λογής λακκούβες. Αν και στην αρχή είναι πολύ προσεκτικοί μαζί τους, οι περισσότεροι οδηγοί παραιτούνται της προσπάθειας να τις αποφύγουν έπειτα από κάποιο διάστημα, ή έστω να μειώσουν ταχύτητα περνώντας από πάνω τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την πάροδο του χρόνου οι λακκούβες (αλλά και τα σαμαράκια) μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στα ελαστικά, στις ζάντες, στην ανάρτηση, ακόμη και στο σύστημα διεύθυνσης του αυτοκινήτου και αθροιστικά, όλα αυτά μαζί μπορούν να στοιχίζουν αρκετές εκατοντάδες ή μερικές χιλιάδες ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ