Τι κρύβει το σκιάδιο του αυτοκινήτου σου -Η άγνωστη λειτουργία

σκιάδιο αυτοκινήτου

Όλοι οι οδηγοί χρησιμοποιούν το σκιάδιο για να προστατευτούν από τον ήλιο, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι αυτό «κρύβει» και άλλες λειτουργίες.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν αιτία πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, μιας και μεταξύ άλλων περιορίζουν την ορατότητά μας.

Τον ίδιο αρνητικό αντίκτυπο, ωστόσο, έχουν και οι φαινομενικά αθώεες ακτίνες του ήλιου που, όπως όλοι έχουμε βιώσει, μπορεί -σε ανύποπτο χρόνο- να μας τυφλώσουν, κάνοντας μάς να απωλέσουμε κάθε αίσθηση… του χωροχρόνου.

Το μεγαλύτερο όπλο μας απέναντι στις ανεπιθύμητες ακτίνες του ήλιου είναι το γνωστό σε όλους μας σκιάδιο που βρίσκεται «διπλωμένο» μόλις λίγα εκατοστά μακριά από το κεφάλι μας και είναι έτοιμο για χρήση, παρέχοντάς μας ασπίδα προστασίας απέναντι στον ήλιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
σκιάδιο αυτοκινήτου

Δοθείσης της ευκαιρίας, αξίζει να αναφέρουμε ότι η πρωτόλεια εκδοχή του σκιάδιου ανήκει στη Ford και εξόπλισε το Model T στις αρχές δεκαετίας του 1920.

Έκτοτε, η χρήση του επεκτάθηκε με ξέφρενους ρυθμούς, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στοιχείο του στάνταρ εξοπλισμού κάθε αυτοκινήτου.

Οι άγνωστες λειτουργίες του σκιάδιου

Δεδομένης της αδιάλλειπτης παρουσίας του σκιαδίου σε κάθε τετράτροχο όχημα, δύσκολα θα βρούμε οδηγό που δεν θα ξέρει πώς να το χρησιμοποιεί. Από την άλλη, μια μεγάλη μερίδα οδηγών αγνοεί ότι το σκιάδιο μπορεί να προστατεύσει τα μάτια μας από τον ήλιο που διεισδύει στην καμπίνα του ΙΧ μας όχι μόνο από το παρμπρίζ αλλά και από το πλευρικό παράθυρο. 

σκιάδιο αυτοκινήτου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, ένας από τους μεντεσέδες του σκιαδίου είναι σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να γυρίσει και να τοποθετηθεί στο πλαϊνό παράθυρο (δείτε την παραπάνω εικόνα). Απλό και αποτελεσματικό.

Ακόμα πιο λίγοι, ωστόσο, είναι αυτοί που γνωρίζουν μια ακόμα λειτουργία που απαντάται σε ορισμένα σκιάδια: Αυτά στηρίζονται πάνω σε μια μεταλλική ράβδο που μπορεί και προεκτείνεται. Αυτό επιτρέπει στον οδηγό να στρίψει το σκιάδιο προς το παράθυρο και να επεκτείνει τον χώρο που καταλαμβάνει, για ακόμα καλύτερη προστασία απέναντι στις ακτίνες του ήλιου.

Δείτε πώς γίνεται η επέκταση του σκιαδίου στο παρακάτω βίντεο

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ