Ηλεκτρικό πατίνι στο πεζοδρόμιο: Επιτρέπεται να κυκλοφορώ;

ilektrika patinia pezodromia

Μόνο λίγοι δεν είναι οι αναβάτες ηλεκτρικών πατινιών που κάνουν «κατάληψη» στα πεζοδρόμια δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία των πεζών. Είναι νόμιμη η συγκεκριμένη συνήθεια;

Μία νέα εποχή ανατέλλει για τις αστικές μετακινήσεις, με ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα ηλεκτρικά πατίνια.

Το χαμηλό κόστος κτήσης και χρήσης, αλλά και ευκολία να σταθμεύουν και να αποφεύγουν την κίνηση αποτελούν παράγοντες που λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους πολίτες, οι οποίοι έχουν «χτυπηθεί» από την ακρίβεια στα καύσιμα.

Με στόχο, ωστόσο, την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται τα εν λόγω μέσα μικροκινητικότητας, έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα κανονιστικό πλαίσιο όπου – μεταξύ άλλων - ορίζονται οι υποχρεώσεις των αναβατών, συμπεριλαμβανομένης της κίνησής τους σε πεζοδρόμια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρχικά πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τα ηλεκτρικά πατίνια εντάσσονται στην οικογένεια των Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα), που ανάλογα με την ταχύτητα κατασκευής διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

α) οχήματα των οποίων η μέγιστη σχεδιαστική ταχύτητα δεν υπερβαίνει τα 6 χλμ/ώρα. Αυτά τα οχήματα θεωρούνται και κυκλοφορούν ως πεζοί.

β) οχήματα των οποίων η μέγιστη σχεδιαστική ταχύτητα υπερβαίνει τα 6 χλμ/ώρα, αλλά δεν υπερβαίνει τα 25 χλμ/ώρα.

Θεωρούνται και κυκλοφορούν ως ποδήλατα, τηρουμένων των κανόνων σήμανσης και σηματοδότησης και των απαιτήσεων των ποδηλάτων, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στα επιμέρους άρθρα.

ηλεκτρικά πατίνια σε πεζοδρόμια

Από τα ανωτέρω συμπεραίνεται ότι αν η μέγιστη σχεδιαστική ταχύτητα τους περιορίζεται στα 6 χλμ./ώρα, τότε τα ηλεκτρικά πατίνια μπορούν να κυκλοφορήσουν στα πεζοδρόμια δεδομένου ότι θεωρούνται και κυκλοφορούν ως πεζοί.

Αν, ωστόσο, η ταχύτητα τους υπερβαίνει τα 6 χλμ./ώρα θεωρούνται και κυκλοφορούν ως ποδήλατα και ως εκ τούτου απαγορεύεται να κυκλοφορούν στα πεζοδρόμια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, σύμφωνα με την παράγραφο 11 του Άρθρου 40 ( Ειδικοί κανόνες για τους οδηγούς ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, τρίτροχων οχημάτων και Ε.Π.Η.Ο) σε όσες περιπτώσεις επιτρέπεται η κυκλοφορία σε χώρους που κυκλοφορούν πεζοί, οι οδηγοί Ε.Π.Η.Ο. κινούνται με ταχύτητα ανάλογη με τους πεζούς, χωρίς να τους παρενοχλούν και τους παραχωρούν προτεραιότητα.

Τέλος, όπως ορίζεται στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου, οι οδηγοί ποδηλάτων και Ε.Π.Η.Ο. υποχρεούνται να κατεβαίνουν από αυτά και να τα οδηγούν βαδίζοντας, όταν δημιουργείται εμπόδιο ή κίνδυνος για την κυκλοφορία των πεζών.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ