Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες -Σε ποιες περιοχές της χώρας προβλέπεται χιονόπτωση

alisides antiolisthitikes

Χιόνια αναμένεται να πέσουν τις επόμενες ώρες σε ορισμένα σημεία της χώρας, καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση αντιολισθητικών μέσων.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τις επόμενες ώρες σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο για την επιδείνωση του καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Ειδικότερα, χιόνια αναμένεται να πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Μακεδονίας, κάτι που ενδέχεται να δυσχεράνει τις μετακινήσεις των πολιτών και επομένως να καταστήσει υποχρεωτικό στους κατοίκους των εν λόγω περιοχών να φέρουν στα αυτοκίνητά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Τις επόμενες ώρες, μάλιστα, οι αρμοδίες αρχές (αστυνομικές διευθύνσεις, τις Διευθύνσεις Τροχαίας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) αναμένεται να προβούν και στις σχετικές ανακοινώσεις στο πλαίσιο των οποίων θα αναφέρονται αναλυτικά οι νομοί και τα επιμέρους οδικά τμήματα όπου για τη μετακίνηση των οχημάτων θα είναι υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις διευκρινίσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών οι οδηγοί πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά στα οχήματά τους αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα αντιολισθητικά μέσα (όπως χιονοκουβέρτες) μόνο εφόσον υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από τις προαναφερθείσες αρχές.

αντιολισθητικές αλυσίδες

Πού και πότε προβλέπονται χιονοπτώσεις σύμφωνα με την ΕΜΥ

- Από το βράδυ της Πέμπτης (19/1) χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο τα 1000-1200 μέτρα).

- Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου χιονοπτώσεις θα στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 μέτρα).

Ποια είναι τα αντιολισθητικά μέσα που προβέπει η νομοθεσία

Αντί για αλυσίδες, οι οδηγοί επιτρέπεται να έχουν στο όχημά τους χιονοκουβέρτες ελαστικών ή χιονολάστιχα, δηλαδή ελαστικά που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S.

αντιολισθητικές αλυσίδες
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς τοποθετούνται τα αντιολισθητικά μέσα;

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι οδηγοί οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας αυτών των μέσων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ορθή τους χρήση. Ειδικότερα:

- Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται και στα δύο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος.

- Εάν το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από ένα άξονα τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος.

- Εάν δεν υπάρχουν οδηγίες και ο οδηγός έχει μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών τότε αυτά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα

- Εάν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα.

- Εάν το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (δηλαδή 4 ελαστικά στον άξονα) τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματος ή εάν δεν υφίστανται τέτοιες τοποθετούνται στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.

- Η τοποθέτηση των αντιολισθητικών μέσων πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο επί του οδοστρώματος και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον ΚΟΚ (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο, απόσταση) για την ασφάλεια του οδηγού και για να μη δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των λοιπών οχημάτων.

Το πρόστιμο για όσους δεν φέρουν αντιολισθητικά μέσα όταν έχει εκδοθεί σχετική απόφαση από τις αρμόδιες αρχές ανέρχεται σε 80 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ