Αντιολισθητικές αλυσίδες στο αυτοκίνητο: Πότε είναι υποχρεωτικές – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

alisides antiolisthitikes

Όσο υποχωρεί ο υδράργυρος και επίκεται ο χειμώνας μαζί με τα πρώτα χιόνια, τόσο εντείνεται το ενδιαφέρον γύρω από την υποχρεωτικότητα της χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων.

Το τελευταίο διάστημα, πολλοί οδηγοί έχουν σπεύσει να αγοράσουν αντιολισθητικές αλυσίδες, προκειμένου να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες και, φυσικά, να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα σε περίπτωση χιονόπτωσης.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πολιτών οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν απορρίες σχετικά με την υποχρεωτικότητα των αντιολισθητικών αλυσίδων (και των άλλων αντιολισθητικών μέσων), όπως αποδεικνύεται και από τα ερωτήματα που έχει δεχθεί το carandmotor.gr. Εμείς έχουμε τις απαντήσεις.

αντιολισθητικές αλυσίδες
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πότε πρέπει να έχω τις αλυσίδες στο αυτοκίνητό μου;

Όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών μέσων στα οχήματα ισχύει κατά τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο κάθε έτους.

Ακόμα και αυτό το διάστημα, όμως, τα αντιολισθητικά μέσα (συμπεριλαμβανομένων των αλυσίδων) είναι υποχρεωτικά μόνο εφόσον απαιτηθεί από τις καιρικές συνθήκες και εκδοθεί σχετική απόφαση από τις αρμόδιες αρχές.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην διευκρινιστική ανακοίνωση, η «τήρηση των αντιολισθητικών μέσων καθίσταται υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας, που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με  κατάλληλα  αντιολισθητικά μέσα».

Επομένως, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές απόφασεις από τις παραπάνω αρμόδιες αρχές, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους.

αντιολισθητικές αλυσίδες
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια ορίζονται ως αντιολισθητικά μέσα;

Αντί για αλυσίδες, οι οδηγοί επιτρέπεται να έχουν στο όχημά τους χιονοκουβέρτες ελαστικών ή χιονολάστιχα, δηλαδή ελαστικά που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S.

Πώς τοποθετούνται τα αντιολισθητικά μέσα – Το πρόστιμο

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι οδηγοί οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας αυτών των μέσων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ορθή τους χρήση. Ειδικότερα:

  • Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται και στα δύο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος.
  • Εάν το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από ένα άξονα τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος.
  • Εάν δεν υπάρχουν οδηγίες και ο οδηγός έχει μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών τότε αυτά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα
  • Εάν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα.
  • Εάν το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (δηλαδή 4 ελαστικά στον άξονα) τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματος ή εάν δεν υφίστανται τέτοιες τοποθετούνται στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.
  • Η τοποθέτηση των αντιολισθητικών μέσων πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο επί του οδοστρώματος και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον ΚΟΚ (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο, απόσταση) για την ασφάλεια του οδηγού και για να μη δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των λοιπών οχημάτων.

Το πρόστιμο για όσους δεν φέρουν αντιολισθητικά μέσα όταν έχει εκδοθεί σχετική απόφαση από τις αρμόδιες αρχές τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 80 ευρώ.

Τι ισχύει με τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα;

Σημειώνεται ότι με πρόσφατη απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ρυθμίστηκε και το θέμα του υπόχρεου εφοδιασμού με αντιολισθητικά μέσα στην περίπτωση ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι στην περίπτωση ενοικίασης αυτοκινήτων, εφόσον ζητηθεί από τον μισθωτή η προμήθεια αντιολισθητικών μέσων και αναγραφεί το αίτημά του στο μισθωτήριο συμβόλαιο, η εκμισθώτρια εταιρεία είναι υποχρεωμένη να παράσχει τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον δεν ζητηθεί, η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ