Volvo EX30: Οι νέες τεχνολογίες του επαναστατικού SUV των Σουηδών

Volvo EX30

Παρά το αστικό προφίλ του, το EX30 ντύνει τον ούτως τιμητικό τίτλο του ταχύτερου Volvo όλων των εποχών με μια σειρά λιγότερο ή περισσότερο επαναστατικών τεχνολογιών.

Η πρόσφατη αποκάλυψη του Volvo EX30, του μικρότερου SUV στην ιστορία των Σουηδών, άλλαξε άρδην τις ισορροπίες στις τάξεις ενός κατασκευαστή που δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους εκπλήξεις.

Κανείς, βλέπετε, δεν θα περίμενε από ένα SUV με μήκος λίγο πάνω από τα 4 μέτρα και ηλεκτροκίνητη «καρδιά» να κατακτήσει έτσι εύκολα και απλά το τίτλο του ταχύτερου Volvo όλων των εποχών.

To ΕΧ30 θα αποτελέσει σύντομα τη νέα ηλεκτροκίνητη προσθήκη στην γκάμα της Volvo, όντας στη «βασική» διαμόρφωση των μόλις… 272 ίππων και η πιο προσιτή, με τιμή εκκίνησης στην ελληνική αγορά τα 37.572 ευρώ, η οποία μειώνεται στα 28.572 ευρώ συνυπολογίζοντας το ποσό της κρατικής επιδότησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Volvo EX30

Ωστόσο το EX30 δεν διακρίνεται για την εξαιρετικά προσιτή τιμή του ή τις εντυπωσιακές επιδόσεις που προσφέρει η έκδοση των 428 ίππων αλλά και για την τεχνολογία την οποία μεταλαμπαδεύει στην κατηγορία των συμπαγών διαστάσεων SUVs.

Οι μπαταρίες

Tο Volvo ΕΧ30 προσφέρεται με δύο τύπους μπαταριών με μοναδικό σκοπό να βρεις τις κατάλληλες απαντήσεις στις προκλήσεις της καθημερινότητας, σπάζοντας τα στεγανά μιας τεχνολογίας η οποία είναι από τη φύση της εξαιρετικά ευέλικτη.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που το EX30 θα αποτελέσει ένα αυτοκίνητο που θα διανύει καθημερινά μικρές αποστάσεις μέσα στην πόλη, η Volvo προσφέρει τη λύση των μπαταριών LFP (ιόντων λιθίου φωσφορικού σιδήρου), οι οποίες δεν περιέχουν κοβάλτιο και νικέλιο, γεγονός που τις καθιστά σαφώς πιο προσιτές.

Volvo EX30
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν πάλι το ζητούμενο είναι η μέγιστη δυνατή αυτονομία και οι… εξωτικές επιδόσεις, τότε η λύση που προκρίνεται είναι οι μπαταρίες NMC, ο οποίες περιέχουν μαγγάνιο και κοβάλτιο και διακρίνονται για την υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα και τη μεγαλύτερη αποδοτικότητά τους.

Το χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Το Volvo EX30 έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τον περαιτέρω περιορισμό του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, κατά την παραγωγή, τη χρήση ή ακόμα και κατά την ανακύκλωση, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής του.

Επιλέγοντας, λοιπόν, προσεκτικά τα υλικά κατασκευής και προσαρμόζοντας αναλόγως την παραγωγική διαδικασία, η Volvo κατάφερε να περιορίσει την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί το EX30 από τη «γέννηση» έως και την ανακύκλωση του δεν ξεπερνά για 200.000 χιλιόμετρα τους 30 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Volvo EX30

Προτεραιότητα στην ασφάλεια

Όπως σε κάθε μοντέλο της Volvo, έτσι και στο EX30, η ασφάλεια και η τεχνολογία γύρω από αυτήν διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα από τα συστήματα που φέρει στον βασικό του εξοπλισμό είναι εκείνο που ενημερώνει τον επιβάτη τη στιγμή που ανοίγει την πόρτα αν ένας πεζός, ένας ποδηλάτης ή ένας αναβάτης ενός scooter διέρχεται από το ίδιο ακριβώς σημείο.

Volvo EX30

Το σύστημα αυτό περιορίζει και μάλιστα σημαντικά την πιθανότητα ενός ατυχήματος, το οποίο στις περισσότερες των περιπτώσεων οφείλεται σε απροσεξία και μπορεί να οδηγήσει σε έναν σοβαρό τραυματισμό.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα συστήματα ασφαλείας του Volvo EX30 έχουν εξελιχθεί με βάση δεδομένα που έχουν αντληθεί από ατυχήματα που έχουν σημειωθεί στους δρόμους της Σουηδίας και της υπόλοιπης Ευρώπης, χαρίζοντας έτσι τη δυνατότητα στο «μικρό» SUV να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη ευκολία στις συνθήκες της πραγματικής ζωής.

Volvo EX30
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεγαλύτερη άνεση παντού

Ένα ακόμα σύστημα υποβοήθησης που κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του στο Volvo EX30 είναι το Park Pilot Assist, το οποίο επιτρέπει την πλήρως αυτόνομη στάθμευση του οχήματος χωρίς την παραμικρή παρέμβαση του οδηγού.

Το νέο Park Pilot Assist θα αναγνωρίσει κάθε διαθέσιμο σημείο στάθμευσης γύρω σας. Στη συνέχεια, μόλις επιλέξετε αυτό που θέλετε μέσω του τρισδιάστατου περιβάλλοντος χρήστη, η λειτουργία θα αναλάβει τον έλεγχο του δεξιού πεντάλ, του φρένου και του τιμονιού. Ενώ εσείς επιτηρείτε τη διαδικασία στάθμευσης, η οθόνη δείχνει την απόσταση από αντικείμενα όπως αυτοκίνητα, τοίχους και στύλους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ