Τράπεζα σταματά τα δάνεια για αυτοκίνητα βενζίνης και diesel

Προδιαγραφές Euro 7 απειλή για τους κινητήρες 2022

Τέλος στην έκδοση δανείων για αγορά καινούργιων αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και diesel σκοπεύει να βάλει σύντομα τράπεζα στην Αυστραλία.

Ο εξηλεκτρισμός των αυτοκινήτων προχωρά σε όλο τον κόσμο και εκτός από τα οικονομικά κίνητρα που δίνουν οι κυβερνήσεις για αγορά ηλεκτρικού και εξηλεκτρισμένου μοντέλου, την εμφάνισή τους έχουν αρχίσει να κάνουν και τα «αντικίνητρα».

Συγκεκριμένα η ιδιωτική τράπεζα Bank Australia της Αυστραλίας ανακοίνωσε πως θα σταματήσει τη χορήγηση των δανείων για αγορά νέου αυτοκινήτου με θερμικό κινητήρα βενζίνης ή πετρελαίου, κάτι που θα ξεκινήσει να εφαρμόζει από το 2025.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη λίστα των μοντέλων με θερμικούς κινητήρες της Bank Australia περιλαμβάνονται και τα υβριδικά μοντέλα αφού κύριος στόχος των Αυστραλών είναι η προώθηση των πωλήσεων των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων.

Αν και η Αυστραλία είναι μια ανεπτυγμένη χώρα με υψηλό μέσο εισόδημα έχει μείνει πίσω στον εξηλεκτρισμό του στόλου των οχημάτων της αφού οι πωλήσεις των ηλεκτρικών και εξηλεκτρισμένων μοντέλων αντιστοιχούν στο μόλις 2% επί των συνολικών πωλήσεων, τη στιγμή που ο μέσος όρος παγκοσμίως βρίσκεται στο 10%.

Η ανακοίνωση της τράπεζας «συνέπεσε» και με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης της χώρας που σκοπεύει να καταστρώσει τις επόμενες εβδομάδες το δικό της εθνικό σχέδιο εξηλεκτρισμού, κάτι που δεν έχει κάνει ακόμη. Μάλιστα, η Αυστραλία, μαζί με τη Ρωσία, είναι οι μοναδικές χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δεν έχουν αναπτύξει τα δικά τους πρότυπα κατανάλωσης και περιβαλλοντικού αντίκτυπου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση της Bank Australia να σταματήσει τις δανειακές συμβάσεις για αγορά καινούργιων αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη, δεδομένης και της πολιτικής που ακολουθεί η αυστραλιανή εταιρεία. Ήδη από το 2011 η τράπεζα λειτουργεί με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα, ενώ από το 2018 έχει λάβει γι' αυτό και επίσημη πιστοποίηση από το κράτος.

Αντιφατικό πάντως με τις προθέσεις της Bank Australia είναι το γεγονός ότι θα συνεχίσει να δίνει δάνεια για αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες μετά το 2025 ώστε, σύμφωνα με την ίδια, να μπορούν να αγοράσουν μεταφορικό μέσο και εκείνοι που δεν έχουν ακόμη την οικονομική δυνατότητα να πάρουν ένα ηλεκτρικό. Να σημειωθεί τέλος ότι επί ευρωπαϊκού εδάφους σε παρόμοια κίνηση έχει προχωρήσει η δανέζικη τράπεζα Merkur Andelskasse ήδη από το 2020.

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ