Τι συμβαίνει στο εσωτερικό ενός ελαστικού;

video esoteriko autokinitoy

Ένας Youtuber τοποθέτησε κάμερα μέσα στο ελαστικό του αυτοκινήτου του, δείχνοντας τι συμβαίνει στο εσωτερικό του κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Η ανακάλυψη του τροχού ήταν ένα από τα πράγματα που άλλαξαν τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας, με την εφαρμογή του στις μεταφορές να πραγματοποιείται γύρω στο 3.500 π.Χ. στην περιοχή της Μεσοποταμίας.

Στο πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκε και το 1888 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το πρώτο πνευματικό ελαστικό από τον Τζον Μπόιντ Ντάνλοπ, το οποίο είναι και ο πρόγονος των σημερινών.

video esoteriko autokinitoy 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Αν και η βασική ιδέα δεν έχει αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου, μιας και πρόκειται για ένα καουτσούκ γύρω από μια ζάντα, το ελαστικό παίζει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια, όντας το μοναδικό σημείο επαφής του αυτοκινήτου με την άσφαλτο. Οι «κύριες» δουλειές του είναι να προσφέρει την απαραίτητη πρόσφυση και ταυτόχρονα να απορροφά μέρος των ανωμαλιών του δρόμου, αναβαθμίζοντας τη συνολική άνεση των επιβατών.

Όμως τι συμβαίνει στο εσωτερικό του κατά τη διάρκεια της οδήγησης; Ένας Youtuber είχε την ίδια απορία και αποφάσισε να τοποθετήσει μια κάμερα μέσα στο ελαστικό. Μαζί της έβαλε ένα φως, έναν πομπό και μπίλιες ζυγοστάθμισης για να δείξει την ανάπτυξη των φυγόκεντρων δυνάμεων.

video esoteriko autokinitoy 2

Λόγω του γεγονότος ότι το ελαστικό παραμορφώνεται κατά την οδήγηση, το μέγεθος της κάμερας δεν επέτρεπε στο όχημα να αναπτύξει μεγάλες ταχύτητες, ενώ και ο τροχός λόγω του επιπλέον βάρους δεν ήταν σωστά ζυγοσταθμισμένος. Παρόλα αυτά, το βίντεο δείχνει πόσο σκληρά "δουλεύει" το ελαστικό για να κρατήσει στο δρόμο το αυτοκίνητο. Βλέπουμε συνεχώς την αλλαγή του σχήματος του, με το πέλμα να προσαρμόζεται στις ανωμαλίες του οδοστρώματος και στην ταχύτητα, ενώ οι μπίλιες κάνουν το όλο θέαμα ακόμα πιο συναρπαστικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βίντεο έρχεται να μας θυμίσει ότι το ελαστικό δεν είναι απλά ένα κομμάτι καουτσούκ γύρω από τη ζάντα, αλλά ένας ολόκληρος μηχανισμός, έξυπνα κατασκευασμένος, που μας προσφέρει ασφάλεια και άνεση, πράγματα που ξεχνάει ο περισσότερος κόσμος και τα θεωρεί δεδομένα.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ