
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών.
Tο Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ), που υπάγεται στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.) επισκέφθηκε στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρίστος Δήμας.
Η επιστημονική ομάδα του ΙΜΕΤ, παρουσίασε τα αποτελέσματα της αναλυτικής εφαρμοσμένης έρευνας που υλοποιεί για την επίδραση που έχουν στο κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης, η λειτουργία του Μετρό αλλά και η επικείμενη επέκταση της γραμμής προς την Καλαμαριά.
BUY NOW

Ο κ. Δήμας τόνισε ότι: «Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν πως τα έργα αυτά έχουν ήδη αναβαθμίσει ουσιαστικά την ποιότητα των μετακινήσεων στην πόλη της Θεσσαλονίκης, έχουν συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού και έχουν βελτιώσει αισθητά την καθημερινότητά των πολιτών.»
Στην επίσκεψη σήμερα στο ΙΜΕΤ, με τον Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Κωνσταντίνο Γκιουλέκα και την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Δέσποινα Παληαρούτα.

Από το ΙΜΕΤ παρουσιάστηκαν τα δεδομένα της συνεχούς αύξησης του αριθμού των οχημάτων που μειώνονται στην πυρίκαυστο ζώνη της Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε από το 8% και έχει φτάσει στο 14%. Ο Υπουργός είδε επίσης συγκρίσεις ημερών προηγούμενων ετών με τις αντίστοιχες ημέρες του τρέχοντος έτους, και διαπίστωσε την δυναμικότητα του βαθμού χρήσης του Μετρό από μέρα σε μέρα, και άκουσε προτάσεις για να μπορέσει να εδραιωθεί η χρήση του Μετρό από τους πολίτες. Ο κ. Δήμας είδε επίσης το σύστημα που διαθέτει το ΙΜΕΤ για την παρακολούθηση και την ενημέρωση των πολιτών για το Flyοver και διαπίστωσε ότι η εμπεριστατωμένη παρακολούθηση και η εκτίμηση των επιπτώσεων στα μεγάλα έργα διαμορφώνει τις συνθήκες για την ομαλότερη ένταξή τους στην καθημερινή ζωή της πόλης.
Στη συνέχεια ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών παρακολούθησε το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης για την ολοκληρωμένη διαχείριση της σηματοδότησης σε πραγματικό χρόνο και του παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πλατφόρμας ENIGMA η οποία παρακολουθεί τις εκπομπές CO2 είτε από κτίρια είτε από την κυκλοφορία, και αποδίδει τις επιπτώσεις σε κάθε τμήμα της πόλης.
Πάντως ο κ. Δήμας έδειξε εξαιρετικό ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα της ανάλυσης δεδομένων που σχετίζονται με τις δραστηριότητες των πολιτών και συνδέονται με δεδομένα κινητής τηλεφωνίας αλλά και για τις συνθήκες προς την επίτευξη των "πόλεων 15 λεπτών" και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν αυτές να υλοποιηθούν.

Να υπενθυμίσουμε πως ο ημερήσιος αριθμός των οχημάτων που εισέρχονται στο κέντρο της πόλης της Θεσ/νίκης (όπως αυτό ορίζεται χωρικά από τις οδούς 3ης Σεπτεμβρίου – Αγ. Δημητρίου – Λαγκαδά – 26ης Οκτωβρίου – Λ. Νίκης) έχει μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 10% (-12.400 οχήματα) μετά την έναρξη της λειτουργίας του Μετρό Θεσ/νίκης. Δηλαδή, ενώ πριν την έναρξη λειτουργίας του Μετρό κυκλοφορούσαν κατά μέσο όρο 122.800 οχήματα ανά ημέρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κυκλοφορούν πλέον 110.400 οχήματα λόγω της απορρόφησης μετακινήσεων από το σύστημα του Μετρό.
Μέγιστη μείωση της τάξης του 14% παρατηρείται στον ημερήσιο αριθμό των οχημάτων που εισέρχονται στο κέντρο της Θεσ/νίκης από τους δυτικούς δήμους της πόλης μέσω των οδών Μοναστηρίου, Παλαιού Σταθμού και 26ης Οκτωβρίου (πριν τη λειτουργία του Μετρό διέρχονταν 33.900 οχήματα ανά ημέρα, ενώ μετά τη λειτουργία 29.100 οχήματα, δηλαδή 4.800 λιγότερα οχήματα). Η μείωση αυτή εξηγείται από δυνατότητα στάθμευσης και μετεπιβίβασης στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού και καταδεικνύει ότι οι δυτικοί δήμοι λόγω μήκους και χρόνου μετακινήσεων αποτελούν περιοχές χρηστών του νέου μέσου και των επεκτάσεων του.
Συμπερασματικά, η έναρξη λειτουργίας του Μέτρο είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των οχημάτων που εισέρχονται στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης σε ημερήσια βάση.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ