Τι είναι το άσπρο δίπλωμα οδήγησης -Πότε εκδίδεται, τι ισχύει στην Ελλάδα

Λευκό δίπλωμα

Μια νέα κατηγορία διπλώματος έχουν δημιουργήσει οι γαλλικές αρχές δίνοντας τη δυνατότητα σε παραβάτες να διατηρήσουν τη ικανότητα οδήγησης ακόμα και στην περίπτωση που έχουν διαπράξει μια παράβαση.

Όπως και στον ελληνικό Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας έτσι και σε εκείνον των περισσότερων μελών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια σοβαρή τροχαία παράβαση δεν επιφέρει αποκλειστικά ένα βαρύ χρηματικό πρόστιμο αλλά και την αφαίρεση της άδειας οδήγησης για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα πολύ θεωρούν ότι η αφαίρεση της ικανότητας οδήγησης, έστω και σε προσωρινή βάση, αποτελεί μια πολύ πιο σοβαρή και ως εκ τούτου αποτρεπτική ποινή από οποιοδήποτε χρηματικό πρόστιμο.

Και αυτό γιατί χωρίς την άδεια οδήγησης είσαι υποχρεωμένος να εγκαταλείψεις βασικές δραστηριότητες, ακόμα κι αν αυτές ανήκουν στη σφαίρα της εργασίας σου ή της απαραίτητης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δίπλωμα οδήγησης

Για να περιοριστούν οι συνέπειες της αφαίρεσης του διπλώματος οδήγησης, οι γαλλικές θέσπισαν μια νέα «κατηγορία» άδειας οδήγησης, η οποία επί της ουσίας «εκδίδεται» από τις δικαστικές αρχές μετά από αίτημα του παραβάτη.

Σε περίπτωση αφαίρεση της άδειας οδήγησης, ο παραβάτης διατηρεί το δικαίωμα να καταφύγει στις αρμόδιες αρχές και να ζητήσει τη μερική άρση της προσωρινής απαγόρευσης να βρεθεί ξανά στο τιμόνι.

Από εκεί και πέρα, ο λόγος περνά στις δικαστικές αρχές, οι οποίες οφείλουν να εξετάσουν το αίτημα και να αποφανθούν αν και εφόσον ο συγκεκριμένος οδηγός δικαιούται το «λευκό» δίπλωμα οδήγησης το οποίο θα του επιτρέψει να κινείται με το όχημά του από και προς την έργασία του, αν φυσικά δεν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος μετακίνησης.

Δίπλωμα οδήγησης
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το λευκό δίπλωμα οδήγησης αποδίδεται και σε εκείνους που οφείλουν να επισκέπτονται ιατρικές μονάδες ή ένας σοβαρός λόγος, οικογενειακός λόγος επιβάλλει την καθημερινή μετακίνησή τους με αυτοκίνητο.

Βέβαια δεν αρκούν οι παραπάνω συνθήκες ώστε να αποκτήσει κανείς το λευκό δίπλωμα, καθώς οι παραβάσεις στις οποίες έχει υποπέσει ο οδηγός δεν θα πρέπει να σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (πάνω απο 0,40 mg), την υπερβολική ταχύτητα (υπέρβαση ορίου πάνω από 50 χλμ./ώρα), την εγκατάλειψη θύματος και την επικίνδυνη οδήγηση.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στη χώρα μας δεν είναι θεσμοθετημένη η έκδοση του λευκού διπλώματος, ωστόσο, υπάρχει η διαδικασία μέσω της οποίας ένας παραβάτης μπορεί να αιτηθεί την αναθεώρηση των ποινών στην περίπτωση αφαίρεσης του διπλώματος οδήγησης ή των πινακίδων κυκλοφορίας.

Δίπλωμα οδήγησης

Η διαδικασία αυτή προβλέπει την υποβολή ένστασης στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα, η οποία εξετάζεται και στη συνέχεια λαμβάνεται η απόφαση για τον αν συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να αρθούν ορισμένες από τις ποινές που έχουν επιβληθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και εφόσον επιστραφεί στον παραβάτη το δίπλωμα οδήγησης τότε μπορεί να επιστρέψει στο τιμόνι χωρίς κάποιον περιορισμό, κάτι που δεν ισχύει όπως περιγράψαμε παραπάνω στην περίπτωση του λευκού διπλώματος των Γάλλων.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ