Τι αλλάζει στα διπλώματα οδήγησης το 2023

Αλλαγές στο δίπλωμα οδήγησης το 2023

Ενιαίους κανόνες για τα διπλώματα οδήγησης σε όλα τα κράτη μέλη θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που αναμένεται να φέρει αλλαγές με την νέα οδηγία που θα εφαρμοστεί το 2023.

Οι κανόνες που διέπουν τα διπλώματα οδήγησης στην Ε.Ε. βρίσκονται σε διαδικασία αναθεώρησης από την Κομισιόν που προωθεί αλλαγές για ένα ενιαίο σύστημα σε όλα τα κράτη μέλη ώστε να ισχύον τα ίδια πράγματα σε κάθε χώρα.

Το δίπλωμα αυτοκινήτου (κατηγορία B) αναμένεται να αναβαθμιστεί και θα δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους του να οδηγούν οχήματα με βάρος έως και 4,25 τόνους από 3,5 τόνους που βρίσκεται σήμερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο λόγος για την παραπάνω αλλαγή έχει να κάνει με τη διευκόλυνση όσων θέλουν να οδηγούν αυτοκινούμενο τροχόσπιτο αφού τα περισσότερα σύγχρονα οχήματα αυτού του τύπου υπερβαίνουν το βάρος των 3,5 τόνων και έτσι γίνονται απαγορευτικά για τη μεγαλύτερη μερίδα του κοινού.

Επόμενη μεγάλη αλλαγή είναι η δυνατότητα οδήγησης δικύκλου έως και 125 κ.εκ. με το δίπλωμα του αυτοκινήτου σε επίπεδο Ε.Ε. και όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο. Έτσι θα μπορεί πλέον ένας αναβάτης μοτοσικλέτας 125 κ.εκ. να περνά και σε μια γειτονική χώρα χωρίς να έχει προβλήματα με το νόμο.

Αλλαγές έρχονται και για τις επαγγελματικές κατηγορίες διπλώματος με την Κομισιόν να εξετάζει το ενδεχόμενο να χαμηλώσει το ηλικιακό όριο για τους οδηγούς λεωφορείων και φορτηγών (κατηγορίες C και D) στα 18 έτη. Σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. το όριο βρίσκεται ήδη εκεί, ενώ σε άλλες είναι τα 21 έτη και ακόμη ψηλότερα για τους οδηγούς λεωφορείων. Με αυτό τον τρόπο η Κομισιόν θέλει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα έλλειψης επαγγελματιών οδηγών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις μεταφορές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα ακόμη μέτρο που αναμένεται να εφαρμοστεί σε επίπεδο Ε.Ε. με τη νέα και τέταρτη κατά σειρά σχετική οδηγία είναι η ψηφιοποίηση της άδειας οδήγησης σε κοινή εφαρμογή για smartphone που θα χρησιμοποιείται από όλα τα κράτη μέλη.

Με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση στις μετακινήσεις των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Βρυξέλλες θέλουν επίσης να προωθήσουν και τη δυνατότητα για τους υποψήφιους να μπορούν να έχουν το δικαίωμα να ολοκληρώνουν το θεωρητικό και το πρακτικό σκέλος των εξετάσεών τους σε διαφορετικά κράτη μέλη.

Συζήτηση γίνεται επίσης και για τη δυνατότητα να πραγματοποιείται το πρακτικό σκέλος των εξετάσεων μόνο αφότου έχει ολοκληρωθεί το θεωρητικό, αλλά και τη δυνατότητα να διεξάγεται μέρος της πρακτικής εκπαίδευσης σε προσομοιωτή (simulator). Επίσης η Κομισιόν θα ήθελε να προσθέσει μία ακόμη υποχρεωτική εξέταση για τους νέους οδηγούς, η οποία και θα λαμβάνει μέρος έναν χρόνο αφού έχουν πάρει το δίπλωμά τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενιαία πολιτική θέλει επίσης να δει η Ε.Ε. και στην εφαρμογή ποινών και κυρώσεων που έχουν να κάνουν με τον ΚΟΚ, με αναγνώρισή τους από όλα τα κράτη μέλη. Αυτό βέβαια προϋποθέτει αλλαγές και «ομογενοποίηση», μεταξύ άλλων, στα όρια κατανάλωσης αλκοόλ και στους βαθμούς ποινής που μπορεί να δεχτεί ένας οδηγός, αλλά και ένα κεντρικό σύστημα καταγραφής δεδομένων για όλους τους οδηγούς της Ε.Ε.

Εκεί θα καταγράφονται και θα αποθηκεύονται τα δεδομένα για το δίπλωμα κάθε οδηγού ξεχωριστά και αυτά τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα στις αρχές κάθε χώρας, κάτι που θα διευκολύνει τους ελέγχους και θα κάνει πιο εύκολη την άμεση επιβολή κυρώσεων.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ