Το θρυλικό Mini επιστρέφει στην παραγωγή;

Beijing Estek Technology

Μια κινεζική εταιρεία, η Beijing Estek Technology, κατέθεσε την πατέντα ενός ηλεκτρικού citycar που φέρνει λίγο σε ένα μικρό αυτοκίνητο που είχε σχεδιάσει κάποτε ο Σερ Αλεκ Ισιγόνης.

Πολλοί λένε ότι το σχέδιο αυτής της πατέντας θυμίζει λίγο το θρυλικό Mini Cooper, όμως οι Κινέζοι στο άκουσμα αυτού του ισχυρισμού μάλλον θα κάνουν ένα μικρό ξεφύσημα στρίβωντας το κεφάλι και λέγοντας ότι δεν υπάρχει παρθενογένεση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι λίγο ελεύθερα τα πράγματα. Είχε φανεί και πρόπερσι με τα σχέδια των περίφημων Ora Ballet και Ora Punk Cat, που λίγο περισσότερο αν έμοιαζαν στον Σκαραβαίο εύκολα θα τα αποκαλούσε κανείς «αυτοκίνητα της Λαϊκής Δημοκρατίας». Οι Κινέζοι δεν φαίνεται να αφήνουν λεπτομέρειες -όπως πνευματικά δικαιώματα ή μηνύσεις ή άλλα τέτοια- να μπουν εμπόδια ανάμεσα στη φαντασία τους και τις επιρροές της.

Τέλος πάντων. Είναι λογικό σε μια τόσο ραγδαία αναπτυσσόμενη αυτοκινητοβιομηχανία, όπως η κινεζική, να υπάρχουν και τέτοιου είδους παρεκκλίσεις ερασιτεχνισμού - ανάμεσα σε πολλά, αναμφισβήτητα εντυπωσιακά στην τεχνολογία τους, τετράτροχα επιτεύγματα των Κινέζων.

Πέραν των σχεδιαστικών επιρροών της, η φιλοδοξία της Beijing Estek Technology ήταν να σχεδιάσει ένα μικρό και ευέλικτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης, με τον ηλεκτροκινητήρα του τοποθετημένο στον μπροστινό άξονα. Ούτε κι αυτή η ιδέα διεκδικεί κάποια ιδιαίτερη διάκριση πρωτοτυπίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά και πάλι. Δεν γίνεται να μην γυρίσουμε, πάλι και πάλι, στο γεγονός ότι είναι ένα ακριβές αντίγραφο του Mini Cooper. Σαν οι σχεδιαστές της Beijing Estek Technology ήταν τόσο ασύλληπτα τεμπέληδες που ακόμα και μια αλλαγμένη γραμμή να έμοιαζε αφόρητα κουραστική. Ακόμα και τα λούκια για το νερό στην οροφή είναι ίδια. Έχει ακόμα και την ίδια τάπα της βενζίνης, για να μπαίνει τώρα η πρίζα.

Προφανώς, η BMW -κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων του προπατορικού Mini Cooper- δεν συγκινήθηκε και τόσο από το σχέδιο της Beijing Estek Technology, και πήγε το θέμα στα δικαστήρια με τον ισχυρισμό ότι, βασικά, είναι το σχέδιο του Mini Cooper. Όπως γράφει το China Auto Home, ο δικαστής της υπόθεσης δεν θα μπορούσε παρά να συμφωνήσει κι εκείνος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ