Τα θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα των Ουκρανών: Με αυτά μάχονται τους Ρώσους

novator thorakismena oukrania

Με όλα τους τα μεγάλα όπλα προσπαθούν οι Ουκρανοί να αποκρούσουν τις αλλεπάλληλες ρωσικές επιθέσεις. Δείτε τα θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα των Ουκρανών που μάχονται επί του πεδίου.

Ενόσω ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος μαίνεται επί του πεδίου, δημιουργώντας απόκοσμες εικόνες καταστροφής, οι ουκρανικές δυνάμεις καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασώσουν ό,τι μπορεί να διασωθεί.

Το οπλοστάσιο της αμυνόμενης χώρας περιλαμβάνει και μια σειρά από θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα, τα οποία αποτελούν τον πολιορκητικό κριό των Ουκρανών σε αυτόν τον ένοπλο αγώνα. Ακολουθούν τα ουκρανικά στρατιωτικά «θηρία» που επιχειρούν ακούραστα στο πεδίο της μάχης.

Kozak

kozak oukrania thorakismena
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα από τα παλαιότερα και πιο δημοφιλή θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα του ουκρανικού στρατού είναι το Kozak, που αντλεί την ονομασία του από τους Κοζάκους, ενός λαού που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορική εξέλιξη του ουκρανικού έθνους.

Το Kozak κατασκευάστηκε το 2008 και έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις 24 Αυγούστου του 2009, κατά την παρέλαση για τον εορτασμό της ημέρας ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Το Kozak έχει παραχθεί σε διάφορες εκδόσεις, καθεμία εκ των οποίων φέρει διαφορετικές προδιαγραφές και διακριτούς ρόλους. Για παράδειγμα το Kozak-1 ("Козак-1") είναι ένα ελαφρού βάρους θωρακισμένο που βασίζεται στο πλαίσιο του ιταλικού βαν Iveco Daily, όντας εφοδιασμένο με σύστημα τετρακίνησης.

kozak oukrania thorakismena

Παράλληλα, υπάρχει το Kozak-2, ένα πολυλειτουργικό στρατιωτικό όχημα, με μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο και εντάσσεται στην κατηγορία MRAP, φέροντας θωράκιση δαπέδου για αντοχή σε εκρήξεις ναρκών και ολόπλευρη προστασία έναντι βολίδων μεγάλου διαμετρήματος. Το όχημα βασίζεται στο πλαίσιο του Eurocargo 4x4.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερα χρήσιμο στις μάχες θεωρείται και το Kozak-5 που υιοθετεί την πλατφόρμα του Ford F155 και πέρα από τον στρατό τίθεται στις υπηρεσίες και της αστυνομίας.

Novator

novator oukrania thorakismena

Σημαντικό όπλο στα χέρια των Ουκρανών είναι και το "Novator", ένα από τα πιο σύγχρονα, εγχώριας παραγωγής θωρακισμένα της χώρας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2019, αρχικά προοριζόμενο για πολύωρες περιπολίες μέσα στις πόλεις αλλά και σε κακοτράχαλα εδάφη.

Βασίζεται στην πλατφόρμα του Ford F550 και κινείται από έναν V8 Turbodiesel τεχνολογίας PowerStroke χωρητικότητας 6,7 λίτρων. Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως και 140 χλμ./ώρα και με ένα γέμισμα μπορεί να κινηθεί για 1.100 χλμ σε άσφαλτο ή για 500 χλμ. σε ανώμαλα τερέν.

Αντέχει σε βαλλιστικές επιθέσεις, ενώ μπορεί να ενσωματώσει αυτόματο όπλο διαμετρήματος 12,7 χλστ. αλλά και σύστημα αντιαρματικών κατευθυνόμενων βλημάτων. Είναι ικανό να εκτελέσει πολλαπλές αποστολές, όπως περιπολίες, ειδικές επιχειρήσεις, κράτηση εγκληματιών και μεταφορά τραυματιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Spartan

spartan oukrania thorakismena

Το συγκεκριμένο θωρακισμένο στρατιωτικό όχημα παράγεται από την ουκρανική αυτοκινητοβιομηχανία KrAZ, αλλά χρωστά την ύπαρξή του σε μια πατέντα της καναδικής STREIT Group Spartan. Και αυτό βασίζεται στην πλατφόρμα του Ford F550, ενσωματώνοντας έναν V8, 6,7 λίτρων.

Φέρει θωράκιση που του επιτρέπει να αντέξει την έκρηξη νάρκης ή δύο μεγάλης ισχύος χειροβομβίδων, αλλά και φυσίγγια διαμετρήματος 7,62x51 ΝΑΤΟ (τυφέκια και πολυβόλα). Εφοδιάζεται με περιστρεφόμενο πύργο όπου εδράζεται πολυβόλο όπλο, ενώ φέρει και «παραθυράκια» (θυρίδες προσωπικού), για να μπορεί να ανοίξει πυρ το 6μελές προσωπικό μέσα στο όχημα.

Dozor-B

oukrania thorakismena watch
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξελίχθηκε μεταξύ 2004 και 2009, αλλά η παραγωγή του πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2013 και 2016. Το Dozor-B χρησιμοποιείται από ειδικές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων αναγνώρισης, περιπολίας και διατήρησης της ειρήνης, καθώς και ως κύριο όχημα μεταφοράς προσωπικού σε καθεστώς μάχης.

dozor b oukrania thorakismena

Το θωρακισμένο κύτος του μπορεί να αντέξει πυρομαχικά μικρών όπλων διαμέτρου 7,62 χλστ. και το κυλινδρικό του πλάισιο του χαρίζει ισχυρή αντοχή στα χτυπήματα όπλων μαζικής καταστροφής. Ο οπλισμός του Dozor-B περιορίζεται σε έναν τηλεκατευθυνόμενο πυργίσκο με ένα 12,7 χιλιοστών βαρύ πολυβόλο που μπορεί να ανυψωθεί σε εύρος από -3° έως +68°, ενώ είναι εξοπλισμένο με οπτικό μονόφθαλμο περισκοπικό σκόπευτρο PZU-7.

Ένα από τα μεγάλα ατού του Dozor-B είναι η δυνατότητα να εφοδιαστεί με πρόσθετα στρώματα θωράκισης, ώστε να αντέξει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα χτυπήματα από πυραύλους και εκρηκτικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Bogdan

oukrania thorakismena bogdan

Μολονότι δεν φέρουν σημαντική θωράκιση τα Bogdan-2351 διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο πεδίο της μάχης, χάρη στην ευελιξία τους. Πρόκειται για pick-up που κατασκευάζονται από την ουκρανική εταιρεία Bogdan, η οποία προμηθεύει τον στρατό της χώρας με φορτηγά, αλλά και πολεμικό εξοπλισμό.

Τα εν λόγω αγροτικά μπορούν να μετατραπούν, μεταξύ, άλλων σε κινητές νοσοκομειακές μονάδεςγια την παροχή άμεσης βοήθειας στους τραυματίες.

PbV-501

PbV-501 thorakismena oukrania
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα PbV-501 θα αποτελέσουν την τελευταία προσθήκη στο οπλοστάσιο των Ουκρανών, στην προσπάθειά τους να καταφέρουν πλήγματα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας σε ρωσικούς στόχους στην περιοχή Ντονμπάς.

Σύμφωνα με αναφορές που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο, η Γερμανία ενέκρινε την αποστολή 56 οχημάτων μάχης πεζικού PbV-501 από την Τσεχία προς την Ουκρανία.

Φέρουν σύστημα καμουφλάζ που ακολουθεί τoυς κανονισμούς του ΝΑΤΟ, θέσεις για υποπολυβόλα, πολυβόλα και πυρομαχικά, σύστημα ανίχνευσης και κατάσβεσης φωτιάς, αντιολισθητικά καλύμματα για την ασφαλή κίνηση του πληρώματος στο κύτος του οχήματος και 2A28 όπλο 73 χιλιοστών , το οποίο συνδέεται με το κουτί ελέγχου εσωτερικά του πυργίσκου.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ