Έχεις θολωμένο παρμπρίζ το πρωί -Πότε χάνεις το δίπλωμα, ποιο πρόστιμο πληρώνεις

παγωμένο παρμπρίζ

Βαθιά το χέρι στην τσέπη κινδυνεύουν να βάλουν οι οδηγοί που θεωρούν σοφό να κυκλοφορούν με το παρμπρίζ του ΙΧ τους θολωμένο.

Το θόλωμα του παρμπρίζ αποτελεί ένα εξαιρετικά σύνηθες φαινόμενο κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, το οποίο προκαλείται όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από την εξωτερική και τα επίπεδα υγρασίας στον θάλαμο επιβατών είναι αυξημένα.

Ένα θολωμένο παρμπρίζ πρέπει να καθαρίζεται, καθώς διαφορετικά παρεμποδίζεται η ορατότητα του οδηγού, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την οδική ασφάλεια.

θολωμένο τζάμι
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα αυτοκίνητο που φέρει θολωμένα τζάμια δεν αποκλείεται, μάλιστα, να μπει στο… στόχαστρο της Τροχαίας, και να βεβαιωθεί στον οδηγό του τσουχτερό πρόστιμο.

Ειδικότερα, σε περίπτωση τροχονομικού ελέγχου, ο διενεργών τον έλεγχο μπορεί να «πατήσει» στην παράγραφο 2 του Άρθρου 13 «Οδηγοί» του ΚΟΚ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο οδηγός πρέπει «κατά το χρόνο της οδήγησης να είναι σε θέση να ελέγχει το όχημά του».

Ένα θολωμένο, λοιπόν, παρμπρίζ δεν επιτρέπει στον οδηγό να ελέγχει το όχημά του με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κινδυνεύουν οι επιβάτες του οχήματος, αλλά και οι υπόλοιποι χρήστες του οδικού δικτύου και ως εκ τούτου η επιβολή προστίμου μόνο ως ένα απίθανο σενάριο δεν πρέπει να λογίζεται.

Το πρόστιμο ανέρχεται σε 100 ευρώ και συνοδεύεται από επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες.

Η περίπτωση ενός οδηγού από τη Σκωτία

Ενδεικτικό είναι ένα συμβάν που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 στη Σκωτία, όταν ένας οδηγός μπήκε σε μπελάδες επειδή κυκλοφορούσε με το ΙΧ του ενώ παράθυρα του να ήταν πλήρως καλυμμένα από ένα λεπτό στρώμα πάγου.

θαμπωμένα τζάμια ΙΧ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο, όπου ο οδηγός κρίθηκε ένοχος για επικίνδυνη οδήγηση. Έτσι πριν από λίγες ημέρες του επιβλήθηκε ποινή απαγόρευσης οδήγησης για ένα έτος και πρόστιμο ύψους 500 λιρών, ήτοι 580 ευρώ με βάση τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες, σύμφωνα με την Daily Mail.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η Αστυνομία της Σκωτίας δημοσίευσε εικόνες από το μπλε βαν του 54χρονου, οι οποίες έκαναν τον γύρο του διαδικτύου.

θαμπωμένα τζάμια ΙΧ

Οι περισσότεροι χρήστες ξεσπάθωσαν κατά του παραβάτη, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για μια ανόητη ενέργεια, καθώς το καθάρισμα των τζαμιών του ΙΧ του δεν θα απαιτούσε πάνω από δύο λεπτά.

Παράλληλα, η Αστυνομία της πόλης Dumfries επίστησε την προσοχή των οδηγών, προτρέποντάς τους να ξεπαγώνουν τα παράθυρα των οχημάτων τους προτού κυκλοφορήσουν με αυτά στο οδικό δίκτυο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
θαμπωμένα τζάμια ΙΧ

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σύστημα κλιματισμού των αυτοκινήτων διαθέτει λειτουργία ξεθαμπώματος του παρμπρίζ, η οποία ενεργοποιείται με το κουμπί που βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα.

διακόπτης ξεθάμπωμα

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ