Πώς θα αποκτήσει η Ελλάδα επιπλέον 175 ηλεκτρικά λεωφορεία;

νέα αστικά λεωφορεία

Το υπουργείο Εθνκής Οικονομίας και Οικονομικών απέστειλε στην ΕΕ πρόταση αναθεώρησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Εκατοντάδες καινούρια ηλεκτρικά λεωφορεία εξασφάλισε η Ελλάδα μέσω της αναθεώρησης του του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» που υπέβαλε στην Κομισιόν ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.

Στο επίκεντρο της αναθεώρησης είναι η διασφάλιση της πλήρους και αποτελεσματικής αξιοποίησης του συνόλου των πόρων που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι βασικές κατευθύνσεις της πρότασης αναθεώρησης παραμένουν οι ίδιες καθώς δεν υπάρχει καμία χρηματοδοτική μείωση του ελληνικού σχεδίου, ενισχύονται οι προϋπολογισμοί δράσεων για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ζήτηση ενώ επίσης περιλαμβάνεται αναπροσαρμογή προϋπολογισμών δράσεων ή μεταφορά δράσεων σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για αντικειμενικούς τεχνικούς/διαχειριστικούς λόγους.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αντικαθίστανται με τα ηλεκτρικά λεωφορεία δράσεις όπως τα Πράσινα Ταξί και το Φορτίζω Παντού. Ειδικά τα από το πρόγραμμα «Πράσινα ταξί» δεν διατέθηκαν περίπου 48 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 50 εκατ. ευρώ, καθώς οι επαγγελματίες του κλάδου αποδείχθηκε ότι δεν ήθελαν να αλλάξουν τα οχήματά τους με ηλεκτρικά λαμβάνοντας επιδότηση 22.500 ευρώ!

Με αυτή την κίνηση κυρίως τα χρήματα που προορίζονταν για την αντικατάσταση των παλαιών Ταξί με ηλεκτροκίνητα οχήματα θα προωθηθούν στην αγορά νέων ηλεκτρικών λεωφορείων ανανεώνοντας περαιτέρω τον στόλο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα προμηθευτεί επιπλέον 175 ηλεκτροκίνητων λεωφορείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» προστίθενται έργα που αφορούν στην ασφάλεια και στην αναβάθμιση των μετακινήσεων των πολιτών, όπως η ολοκληρωμένη αναβάθμιση της υποδομής ασφαλείας των δέκα μεγαλύτερων σιδηροδρομικών τούνελ του ΟΣΕ με τη χρήση έξυπνων συστημάτων, η δημιουργία έξυπνων διαβάσεων σε σχολικές μονάδες και η ανάπτυξη αυτόνομων έξυπνων δικτύων φωτισμού στους οδικούς άξονες υπό την εποπτεία των 13 Περιφερειών της χώρας.

Επιπρόσθετα, επεκτείνεται η υλοποίηση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, με την προσθήκη του συστήματος καταγραφής της αυθαίρετης δόμησης μέσω δορυφόρων και drones.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ