Τι είναι αυτά τα τετράγωνα «κοψίματα» που βλέπουμε στους δρόμους; (+video)

tetragona koutia mesi tou dromou

Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικά «εργαλεία» που συλλέγουν στοιχεία σχετικά με την κίνηση στους δρόμους, και χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν.

Κατά τις καθημερινές μας μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο, και ειδικά σε αυτό της Αθήνας, σίγουρα έχουμε αντικρίσει κάποια «κοψίματα» πάνω στην άσφαλτο τα οποία έχουν μαύρο χρώμα και έχουν τη μορφή ενός τετραγώνου. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αναρωτηθεί ποια είναι η χρήση αυτών των κοψιμάτων, αλλά ελάχιστοι έχουν μπει… στον κόπο να διερευνήσουν τη χρησιμότητά τους.

Η ονομασία τους είναι «επαγωγικοί βρόχοι» (ή αλλιώς μαγνητικοί ή ηλεκτρομαγνητικοί βρόχοι) και τοποθετούνται στο οδόστρωμα από τα συνεργεία του δήμου προκειμένου να συλλεχθούν πολύτιμα στοιχεία για τις κυκλοφοριακές συνθήκες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι είναι αυτά τα «κουτιά» που βλέπουμε στους δρόμους; (+video)

Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε ότι οι επαγωγικοί βρόχοι εγκαθίστανται στο οδόστρωμα αφού πρώτα χαραχθούν με ειδικό μηχάνημα (αρμακόπτη ή ασφαλτοκόπτη) αυλάκια βάθους 8 εκ. και πλάτους από 1 εκ. μέχρι 3 εκ. στο οδόστρωμα.

Μέσα στα αυλάκια εισέρχονται καλώδια που τροφοδοτούνται με ρεύμα από ελεγκτή, δημιουργώντας τον επαγωγικό βρόχο. Μετά την εγκατάσταση τα αυλάκια καλύπτονται
από στεγανωτικό υλικό, συνθέτοντας αυτό τα μαύρα κοψίματα που φαίνονται στις εικόνες.

Ουσιατικά πρόκειται για ένα πηνίο το οποίο διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα.
Η παρουσία σιδηρομαγνητικών μεταλλικών αντικειμένων ή και άλλων πηγών διαταραχής του ηλεκτρικού μαγνητικού πεδίου γύρω από το πηνίο μεταβάλει τη συμπεριφορά του. Με αυτό τον τρόπο καθίσταται δυνατή η ανίχνευση μεταλλικών αντικειμένων, όπως είναι τα οχήματα.

Όπως προαναφέραμε, οι επαγωγικοί βρόχοι επιτρέπουν στους δήμους να συλλέξουν χρήσιμα στοιχεία σχετικά με τον κυκλοφοριακό φόρτο στους δρόμους, προσδιορίζοντας – μεταξύ άλλων – τη συχνότητα διέλευσης οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής, την ταχύτητά τους, το είδος των οχημάτων (φορτηγά, ΙΧ, μοτοσικλέτες) κ.ο.κ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια, αυτά τα στοιχεία αποστέλλονται στο Κέντρο Διαχείρισης της Κυκλοφορίας, το οποίο αποκτά μια σφαιρική και αρκετά ασφαλή εικόνα σχετικά με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθούν οι μετακινήσεις εντός του αστικού ιστού.

Τέλος, το Κέντρο Διαχείρισης της Κυκλοφορίας έχει τη δυνατότητα να ενημερώνει τους οδηγούς σχετικά με τον εκτιμώμενο χρόνο διάνυσης συγκεκριμένων αποστάσεων (π.χ. Κατεχάκη – Χίλτον), μέσω μηνυμάτων που προβάλλονται στις ηλεκτρονικές πινακίδες matrix στους δρόμους.

Στα δύο βίντεο που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τη διαδικασία εγκατάστασης των επαγωγικών βρόχων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ