Ανατροπή στη Σουηδία -Ξαφνικό τέλος στο επίδομα αγοράς ηλεκτρικού ή υβριδικού

Charging Station

Η σουηδική κυβέρνηση, διατεινόμενη ότι πλέον οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων εξισορροπήθηκαν με εκείνες των θερμικών, ανακοίνωσε απρόσμενα τη διακοπή κάθε επιδότησης για την αγορά EV.

Η σκανδιναβική χώρα έχει από το μέσον του προηγούμενου Οκτωβρίου νέα κυβέρνηση υπό τον νέο πρωθυπουργό Ulf Kristersson, με την υποστήριξη της άκρας δεξιάς. Πριν καν περάσει ένας μήνας στο θώκο, μια από τις πρώτες της κινήσεις ήταν να καταργήσει το βοήθημα αγοράς εξηλεκτρισμένου αυτοκινήτου - και μάλιστα με άμεση εφαρμογή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι ότι πλέον τα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα κοστίζουν όσο και εκείνα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, κι έτσι το επίδομα δεν δικαιολογείται πλέον.

Το βοήθημα για την αγορά εξηλεκτρισμένου αυτοκινήτου ξεκίνησε στη Σουηδία τον Ιούλιο του 2018 για αυτοκίνητα με εκπομπές CΟ2 κάτω των 60 g/km, και απέδωσε άμεσα με την αύξηση των πωλήσεων των ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων στη χώρα. Προέβλεπε ενίσχυση 4.600 ευρώ για την αγορά αμιγώς ηλεκτρικού, και 920 ευρώ για plug-in υβριδικό.

Ο αγοραστής του αυτοκινήτου πλήρωνε το πλήρες ποσό στην αντιπροσωπεία, και εν συνεχεία λάμβανε το βοήθημα μετά από 6 μήνες από το σουηδικό κράτος. Αυτό ίσχυε μέχρι τις 8 Νοεμβρίου. Από τις 9 Νοεμβρίου έπαψε αιφνιδίως - προκαλώντας την ανησυχία πολλών αγοραστών ότι δεν θα λάβουν το επίδομα για τα αυτοκίνητα που έχουν ήδη αποκτήσει. Αλλά η νέα σουηδική κυβέρνηση τους διαβεβαίωσε ότι θα το λάβουν κανονικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μέτρο της επιδότησης της αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο στη Σουηδία. Για το 2022 είχε προϋπολογισμό σχεδόν 300 εκατομμυρίων ευρώ, και εξαντλήθηκε μέχρι τον Αύγουστο. Η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε την επέκτασή του κατά σχεδόν 180 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.

Το ετήσιος τέλος της Σουηδίας για τα αυτοκίνητα που εκπέμπουν μεγάλη ποσότητα CO2 θα παραμείνει αναλλοίωτο. Σε μια χώρα που πωλούνται περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανά έτος σε σχεση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις επιπτώσεις της αιφνίδιας αυτής απόφασης της κυβέρνησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ