Τέλος στις κλήσεις με απόφαση δικαστηρίου -Σε ποια πόλη οι αστυνομικοί «σκίζουν» τα μπλοκάκια τους
Μία πρόσφατη δικαστική απόφαση απαγορεύει στην αστυνομία να κόβει κλήσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2030, ύστερα από καταγγελίες πολιτών ότι τα πρόστιμα εκδίδονται για να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία και όχι για την απονομή δικαιοσύνης.
Η επιβολή προστίμων για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αποσκοπεί στην τιμωρία των οδηγών, ώστε να περιοριστούν οι αξιόποινες πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών ή υποβαθμίζουν το βιοτικό τους επίπεδο. Ή τουλάχιστον, έτσι θα έπρεπε να γίνεται.
Σύμφωνα με μία πρόσφατη επιστολή του Τοντ Μάρεϊ, γενικού εισαγγελέα της πρώτης δικαστικής περιφέρειας στην πόλη Πάρκιν της πολιτείας του Αρκάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών, το αστυνομικό τμήμα της πόλης εφάρμοζε επί χρόνια τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αλλά και του ποινικού δικαίου κυρίως για να αυξήσει τα έσοδα της πόλης και όχι για να προστατεύει τους πολίτες.
BUY NOW
Συγκεκριμένα, έπειτα από έλεγχο που ολοκληρώθηκε και αφορούσε το 2024, διαπιστώθηκε ότι η πόλη συγκέντρωσε 284.752 δολάρια (περίπου 245.000 ευρώ) από πρόστιμα και συναφή έσοδα. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη απογραφή του 2020, το Πάρκιν έχει 794 μόνιμους κατοίκους, επομένως κάθε κάτοικος πλήρωσε περίπου 360 δολάρια σε κλήσεις το 2024.
Είναι λοιπόν ευκόλως εννοούμενο ότι το παραπάνω ποσό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν τα μπλοκ των κλήσεων «δούλευαν» με σκοπό την πραγματική προστασία των πολιτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα, η πολιτεία ξεκίνησε τον έλεγχο έπειτα από σχετικές καταγγελίες πολιτών περί «καταχρηστικών πρακτικών επιβολής προστίμων». Ως αποτέλεσμα, οι αστυνομικοί του Πάρκιν απαγορεύεται πλέον βάσει δικαστικής απόφασης να περιπολούν σε ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς αυτοκινητοδρόμους εντός των ορίων της πόλης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2030, όταν και θα λήξει η τρέχουσα θητεία του γενικού εισαγγελέα.
Όποιος αξιωματικός αγνοήσει την απόφαση και συνεχίσει να εκδίδει πρόστιμα σε αυτούς τους δρόμους μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορία πλημμελήματος για κάθε πρόστιμο που εκδίδει ξεχωριστά.
Ωστόσο οι κάτοικοι της περιοχής δεν χάνουν την αστυνόμευση που δικαιούνται. Αντί για την αστυνομία του Πάρκιν, τόσο η αστυνομία της πολιτείας του Αρκάνσας όσο και το γραφείο του σερίφη της κομητείας Κρος θα περιπολούν στην εν λόγω περιοχή.