Τέλος το κάπνισμα στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι: Η λύση για τις φωτιές

Smoking in car

Με τον ανθρώπινο παράγοντα να ευθύνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις, νέα μέτρα έρχονται να απαγορεύσουν το κάπνισμα κατά την οδήγηση.

Ένα αναμμένο τσιγάρο που πετιέται από το παράθυρο ενός αυτοκινήτου είναι αρκετό για να επιφέρει την καταστροφή σε μια δασική έκταση. Λόγω και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής που είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατές σε όλο τον κόσμο και στην προσπάθεια μείωσης του αριθμού των πυρκαγιών που οφείλονται στον άνθρωπο, οι γαλλικές αρχές θέλουν να απαγορεύσουν το κάπνισμα στο αυτοκίνητο όλες τις ώρες, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο.

Με τη Γερμανία να έχει ήδη στα σκαριά την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στα αυτοκίνητα, στη Γαλλία επιθυμούν, σε αυτό το χρονικό σημείο, να το περιορίσουν ακόμη και αν στο αυτοκίνητο δεν υπάρχει ανήλικο άτομο -όπως και στην Ελλάδα έτσι και στη Γαλλία, το κάπνισμα στο αυτοκίνητο απαγορεύεται παρουσία ανηλίκου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα και με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, δήμαρχοι στη Γαλλία έχουν ήδη πάρει επίσημα στάση επί του θέματος και επιθυμούν να δημιουργηθεί ένας νέος νόμος που να απαγορεύει εντελώς το κάπνισμα στο αυτοκίνητο τουλάχιστον τις περιόδους του χρόνου όπου παρουσιάζεται αυξημένη πιθανότητα πυρκαγιάς. Η σεζόν που βρίσκεται στο στόχαστρο είναι φυσικά το καλοκαίρι και ακόμη περισσότερο οι μήνες Αύγουστος και Σεπτέμβριος.

Με την αμέλεια να χαρακτηρίζει και τους καπνιστές οδηγούς στη χώρα μας ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν ευπρόσδεκτο και στην Ελλάδα. Βέβαια η επιτήρηση αυτού του μέτρου από τις αστυνομικές αρχές είναι ιδιαίτερα δύσκολη αφού επί της ουσίας δεν αφορά στους οδηγούς που κινούνται στα αστικά κέντρα αλλά εκείνους που ταξιδεύουν στον αυτοκινητόδρομο ή σε επαρχιακό δρόμο.

Για την επιτυχία του μέτρου της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος, έστω σε τοπικό επίπεδο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, απαιτείται η... αυτόβουλη συμμόρφωση των οδηγών και επιβατών καπνιστών ενός αυτοκινήτου, κάτι που μάλλον φαντάζει ως ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο σενάριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Γαλλία μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 25% των καπνιστών οδηγών πετούν τα τσιγάρα τους στο δρόμο όταν οδηγούν παρά το γεγονός ότι και εκεί, όπως στην Ελλάδα, υπάρχει πρόστιμο ρίψη απορριμμάτων στο οδόστρωμα κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα η ρίψη του αποτσίγαρου στο περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και για αυτό τον λόγο απαγορεύεται. Η Βάση Προστίμου για αυτό το αδίκημα είναι 200 ευρώ, με την Πυροσβεστική Διάταξη να προβλέπει κλιμακούμενα πρόστιμα ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου -ανάλογα την περιοχή που πετάξατε την “γόπα” και την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Επίσης, σε περίπτωση που επιβαίνει στο όχημα παιδί ηλικίας κάτω των 12 ετών και ο οδηγός ή κάποιος από τους επιβαίνοντες καπνίζουν το πρόστιμο φτάνει στα 1.500 ευρώ, ενώ αφαιρείται και η άδεια οδήγησης του οδηγού για διάστημα ενός μηνός.

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ