Η Γερμανία τελειώνει το κάπνισμα στο αυτοκίνητο με πρόστιμα έως 3.000 ευρώ - Τι ισχύει στην Ελλάδα;

Κάπνισμα στο αυτοκίνητο

Την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος ακόμα και σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα επιβάλλει η Γερμανίας θεσπίζοντας πρόστιμα που φτάνουν έως και τα 3.000 ευρώ.

Τέλος στο θλιβερό φαινόμενο του καπνίσματος στο αυτοκίνητο παρουσία ανηλίκων ή εγκύων βάζει η Γερμανία θεσπίζοντας αυστηρά χρηματικά πρόστιμα.

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι περισσότερα από 160.000 παιδιά μετατρέπονται σε παθητικούς καπνιστές στη Γερμανία εξαιτίας της συνήθειας του καπνίσματος στο αυτοκίνητο.

Μάλιστα η συγκέντρωση καπνού μέσα σε ένα αυτοκίνητο έως και πέντε φορές υψηλότερη σε σχέση με ένα μπαρ, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την επιβάρυνση της υγείας ενός παιδιού ή μιας εγκύου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μια προσπάθεια να τερματιστεί αυτή η κακή συνήθεια έχει ήδη κατατεθεί ήδη στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας η πρόταση για καθολική απαγόρευση του καπνίσματος ακόμα και στα ιδιωτικής χρήση οχήματα από τη στιγμή που σε αυτά θα επιβαίνουν ανήλικοι ή έγκυοι.

Η πρόταση προβλέπει την επιβολή αυστηρών προστίμων στους παραβάτες, τα οποία θα ξεκινούν από τα 500 ευρώ και θα φτάνουν έως και τα 3.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το 2019 είχε πραγματοποιηθεί μια προσπάθεια να απαγορευτεί το κάπνισμα στα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, η οποία ωστόσο είχε πέσει στο κενό.

Στη χώρα μας τα πρόστιμα για την παράβαση του καπνίσματος σε αυτοκίνητο παρουσία ανηλίκου ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ, ωστόσο, ως ανήλικοι περιγράφονται τα άτομα τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από το χρηματικό πρόστιμο, προβλέπεται επίσης και η αφαίρεση της άδειας οδήγησης για έναν μήνα, ενώ σε περίπτωση που η παράβαση σημειωθεί σε όχημα δημόσιας χρήσης το χρηματικό πρόστιμο διπλασιάζεται και φτάνει τα 3.000 ευρώ.  

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ