Τέλος η πιο επικίνδυνη γέφυρα της Ελλάδας –Ξεκινάει η κατασκευή της καινούργιας

gefira eurota skala ellada epikindinh

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την κατασκευή της ολοκαίνουργιας και σύγχρονης γέφυρας στον Ευρώτα, που θα χαρίσει στους πολίτες ένα ασφαλές πέρασμα πάνω από τον ποταμό.

Σημαντική πρόοδος έχει καταγραφεί στο έργο που αφορά την αντικατάσταση της Γέφυρας του Ευρώτα, στη Σκάλα Λακωνίας, με μια ολοκαίνουργια η οποία θα καταστήσει ασφαλέστερες τις μετακινήσεις των πολιτών.

Όπως ανακοίνωσε μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης, ολοκληρώθηκαν οι πρόδρομες εργασίες μετατόπισης των δικτύων κοινής ωφέλειας και των γεωτεχνικών γεωτρήσεων. Οι τελευταίες είχαν ξεκινήσει στις αρχές του τρέχοντος μήνα (διαβάστε περισσότερα εδώ).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως πρόσθεσε ο κ. Βερούτης, σύντομα θα εκκινήσουν τα έργα θεμελίωσης της νέας γέφυρας, υλοποιώντας ένα πάγιο αίτημα πολλών δεκαετιών που αφορά στη δημιουργία ενός σπουδαίου έργου για τη Λακωνία.

Όπως έχουμε προαναφέρει, η νέα γέφυρα θα κατασκευαστεί δίπλα στην υφιστάμενη μεταλλική κατασκευή, χαρίζοντας στους κατοίκους τόσο της περιοχής όσο και της Λακωνίας ένα ασφαλές πέρασμα πάνω από τον ποταμό του Ευρώτα. Η υφιστάμενη γέφυρα η οποία έχει «ηττηθεί» από τη σκουριά και τη φθορά δεν θα κατεδαφιστεί, αλλά θα αποκατασταθεί ώστε να αξιοποιηθεί ως πεζογέφυρα.

γέφυρα ευρώτα, η πιο επικίνδυνη στην Ελλάδα

Ταυτόχρονα θα γίνουν εργασίες αναπλάσσης του περιβάλλοντος χώρου, ενώ θα δημιουργηθούν και χώροι πρασίνου/ψυχαγωγίας, χαρίζοντας στους πολίτες μια καλαίσθητη υποδομή.

γέφυρα ευρώτα
Η νέα γέφυρα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου υπεγράφη στις 8 Μαρτίου του 2023, έχοντας προϋπολογισμό 4,465 εκατ. ευρώ. Η νέα γέφυρα εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη σε 18 μήνες και να έχει δοθεί στην κυκλοφορία μέχρι το Σεπτέμβριο του 2024.

Η κατασκευή της παλιάς γέφυρας, που θα λειτουργήσει ως πεζογέφυρα, είχε ξεκινήσει το 1896 και επί δεκαετίες εξυπηρετούσε «αγόγγυστα» τη διέλευση των οχημάτων. Ο χρόνος, ωστόσο, πέρασε, αφήνοντας τα σημάδια του στην εν λόγω υποδομή που είχε λάβει διαστάσεις τοπόσημου.

Τα σκουριασμένα σίδερα, το καταστραμμένο οδόστρωμα και ο εκκωφαντικός ήχος από τη διέλευση των οχημάτων καθιστούσαν επίφοβες τις μετακινήσεις των πολιτών, οι οποίοι είχαν υψώσει εδώ και καιρό κραυγή αγωνίας.

Η νέα γέφυρα, και δίπλα της η υφιστάμενη μεταλλική που θα μετατραπεί σε πεζογέφυρα
Η νέα γέφυρα, και δίπλα της η υφιστάμενη μεταλλική που θα μετατραπεί σε πεζογέφυρα

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ