Αυτά είναι τα Best Sellers μοντέλα στις μεγαλύτερες αγορές του πλανήτη

πωλήσεις αυτοκινήτων

Η ραγδαία πτώση των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στο δυτικό κόσμο ήρθε, το 2022, σε απόλυτη αντίθεση με την αύξησή της στην Ασία. Διαβάστε ποιά είναι τα best-sellers στις μεγαλύτερες αγορές του πλανήτη.

Η Δύση και η Ανατολή συνέχισαν να κινούνται σε εντελώς διαφορετικούς δρόμους. Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική είχαν να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες προκλήσεις του ενεργειακού προβλήματος, του καλπασμού του πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους ζωής, μαζί με την παγκόσμια έλλειψη των microchips - που, βεβαίως, επηρέασε όλο τον κόσμο.

Στην Ευρώπη, που επηρεάστηκε ευθέως από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το ενεργειακό ζήτημα, υπήρξε πτώση των πωλήσεων. Στις πέντε χώρες όπου αγοράζουν το 75% των αυτοκινήτων (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) πουλήθηκαν 9,05 εκατομμύρια αυτοκίνητα, 6% λιγότερα σε σχέση με το 2021.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με πτώση κατά 7% σε σχέση με τη χρονιά της πανδημίας (2020) και 29% από τη χρονιά πριν από αυτήν, το 2019, η ευρωπαϊκή αγορά έχασε μέσα σε τέσσερα χρόνια πάνω από 3,7 εκατομμύρια πωλήσεις. Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρήθηκε στη Γαλλία και στην Ιταλία.

Στην τελευταία, τις τρεις πρώτες θέσεις των πωλήσεων κατέκτησαν τρία αυτοκίνητα της Volkswagen και στη Γαλλία τρία εγχώρια, με τη διαφορά ότι το Peugeot 208 πέρασε τη Renault στην πρώτη θέση με 88.812 μονάδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικά συνέχισε να κυριαρχείται από τα συμβατικά αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, ενώ στην αγορά των ηλεκτρικών ξεκάθαρος νικητής ήταν το Tesla Model 3. Ειδικά στη Γερμανία και τη Βρετανία, τις δύο μεγαλύτερες αγορές των EV.

Στη Βόρεια Αμερική, τώρα, ο καλπασμός του πληθωρισμού και των επιτοκίων έφερε πτώση πωλήσεων της τάξης του 8%. Τα συνολικά 13,83 εκατομμύρια αυτοκίνητα που διατέθηκαν το 2022 ήταν ένα αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας, τα λιγότερα μετά το 2012.

Κατά την τάση της εποχής, οι αγοραστές συνέχισαν να εγκαταλείπουν τα sedan και τα minivans για για χάρη των Pick-up και των SUV. Μακράν τα το πιο δημοφιλή αυτοκίνητα ήταν τα ημιφορτηγά της σειράς F-Series της Ford, με 653.957 μονάδες. Στη δεύτερη και τρίτη θέση επίσης συναντάμε δύο pick-ups, τα Chevrolet Silverado (523.249 μονάδες) and the Dodge Ram. Και στις ΗΠΑ, όπως είναι φυσικά, μεταξύ των ηλεκτρικών κυριάρχησε η Tesla της Καλιφόρνιας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην απέναντι όχθη του Ειρηνικού Ωκεανού, όμως, στην Κίνα, τα πράγματα ήταν -φυσικά- πολύ διαφορετικά. Η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη σημείωσε αύξηση των πωλήσεων κατά 2%, με 26,86 εκατομμύρια μονάδες το 2022. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός ήταν καλύτερος ακόμα και σε σύγκριση με το 2019, που δεν είχε ακόμη κάνει την εμφάνισή της η πανδημία.

Πρόκειται για σχεδόν διπλάσιο αριθμό πωλήσεων σε σχέση με την αμερικανική αγορά. Κάτι που, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στην γιγάντωση της αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με την υποστήριξη της κινεζικής κυβέρνησης. Πλέον τα EV αντιπροσωπεύουν το 20% των αυτοκινήτων που πωλούνται στην Κίνα, προεξεχόντων των Wuling Hongguang Mini και BYD Song Plus.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέραν της Κίνας, αύξηση των πωλήσεων τόσο σε σχέση με το 2021 όσο και με το 2019 σημείωσαν πέρσι και άλλες μεγάλες αγορές, όπως της Ινδίας, της Αυστραλίας, της Ινδονησίας και της Τουρκίας. Στην Αυστραλία οι δρόμοι κυριαρχούνται από τα τετρακίνητα, καθώς εκεί τα δημοφιλέστερα αυτοκίνητα είναι τα Toyota Hilux (64.391 μονάδες), Ford Ranger (47.479) και Toyota RAV4 (34.845).

Ειδικότερα, η Ινδία έσπασε το απόλυτο ρεκόρ πωλήσεών της όλων των εποχών, με 4,37 καινούρια αυτοκίνητα μόνο το 2022. Κατά συνέπεια, η ασιατική χώρα καθιερώθηκε στην τρίτη θέση των παγκόσμιων πωλήσεων, ξεπερνώντας για πρώτη φορά σε απόλυτους αριθμούς την αγορά της Ιαπωνίας.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ