Ποιες εταιρείες μπαίνουν στο στόχαστρο των Αρχών - Όργιο φοροδιαφυγής έδειξαν οι πρώτοι έλεγχοι

aposyrsi

Μπαράζ ελέγχων από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας - Σωρεία ασφαλιστικών και φορολογικών παραβάσεων.

Νέα κρούσματα φοροδιαφυγής εντόπισαν οι άντρες της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη σε επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου παλαιών σιδήρων και μετάλλων (scrap) και διάλυσης μεταχειρισμένων οχημάτων!

Όπως έχουμε δημοσιεύει αρκετές φορές στο Carandmotor.gr σε πολλές από τις επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου καταλήγουν όχι μόνο παλαιά αυτοκίνητα που οδεύουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους αλλά και κλεμμένοι καταλύτες και άλλα κλεμμένα ανταλλακτικά τα οποία πωλούνται στη συνέχεια σε ανυποψίαστους καταναλωτές. Ωστόσο πέραν των κλεμμένων ανταλλακτικών οι Αστυνομικές Αρχές φαίνεται ότι διαπίστωσαν και άλλες παραβάσεις που αφορούν στην ασφαλιστική αλλά και φορολογική νομοθεσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2023 από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας, σε επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου παλαιών σιδήρων και μετάλλων (scrap) και διάλυσης μεταχειρισμένων οχημάτων όπου και διαπιστώθηκαν πολλές παραβάσεις.

Ειδικότερα σε επιχείρηση της Αττικής διαπιστώθηκε να απασχολείται εργαζόμενος, ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στους πίνακες προσωπικού. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιήθηκε παράδοση -180- κιλών ανακυκλώσιμων απορριμμάτων (σιδήρου), χωρίς την έκδοση των προβλεπόμενων φορολογικών παραστατικών, ενώ παράλληλα ελήφθησαν φορολογικά και λογιστικά στοιχεία για περαιτέρω έλεγχο.

Επίσης σε άλλη επιχείρηση στην Αττική διαπιστώθηκε να απασχολούνται 14 εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν ήταν καταχωρημένοι στους πίνακες προσωπικού.

Σε αντίστοιχες επιχειρήσεις ανακύκλωσης σιδήρου και οχημάτων στη Θεσσαλονίκη διαπιστώθηκε να απασχολούνται εργαζόμενοι οι οποίοι δεν ήταν καταχωρημένοι στους πίνακες του προσωπικού ενώ επίσης διαπιστώθηκε η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων για την αγορά παλαιών μετάλλων (σκραπ) συνολικού βάρους 3.370 κιλών και η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων για την αγορά παλαιών μετάλλων (σκραπ) συνολικού βάρους 59.110 κιλών και συνολικής δηλωθείσας αξίας 11.813,80 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Οι εταιρείες ανακύκλωσης αυτοκινήτων έχουν εισέλθει εδώ και καιρό στο στόχαστρο της Οικονομικής Αστυνομίας εξαιτίας και των πολλών καταγγελιών που αποστέλλονται από πολίτες αλλά και εμπόρους ανταλλακτικών καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις πωλούνται μεταχειρισμένα ανταλλακτικά χωρίς να κόβονται τα ανάλογα φορολογικά παραστατικά με αποτέλεσμα να πραγματοποιείται μεγάλη φοροδιαφυγή και αθέμιτος ανταγωνισμός σε άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες του κλάδου.

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας υπενθυμίζει ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση financialpolice@hellenicpolice.gr, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ