Στο σφυρί η αρτιότερη Lancia Delta Integrale 5 Evoluzione του κόσμου

Lancia Delta Integrale 5 Evoluzione

Το καλύτερα σωζόμενο, πιθανότατα, αντίτυπο από τα μόλις 400 της μυθικής Lancia Delta Integrale 5 Evoluzione, με τον αριθμό 124, πωλείται έχοντας μόλις 53 χιλιόμετρα στο κοντέρ.

Αυθεντικό και στην παραμικρή του λεπτομέρεια, το αντίτυπο 124 διαθέτει τον κλασσικό δίλιτρο, τετρακύλινδρο εν σειρά Turbo κινητήρα των 210 ίππων, σε συνδυασμό με χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων και φυσικά το σύστημα τετρακίνησης με το οποίο μεσουρανούσε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ της δεκαετία του 1980.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την παρουσίαση της Delta Integrale στο Σαλόνι της Φρανκφούρτης το 1979 και τους θριάμβους της αγωνιστικής της παραλλαγής στις Ειδικές Διαδρομές του πλανήτη, η Lancia κατασκεύασε το 1991 και '92 τις εκδόσεις Evoluzione για να λάβει την αντίστοιχη αγωνιστική ομολογκασιόν για τα rallycars του WRC.

Οι εκδόσεις Evoluzione είχαν μεγαλύτερο μετατρόχιο εμπρός και πίσω, και για το σκοπό αυτό διευρύνθηκαν και οι θόλοι των τροχών. Η τετρακίνησή τους συνοδευόταν από ένα καινοτομικό κεντρικό διαφορικό, από πίσω διαφορικό Torsen και από κατανομέα ροπής (torque splitter).

Μαζί ενισχύθηκε και λίγο ο κινητήρας, φτάνοντας τους 210 hp στις 5.750 σ.α.λ., ώστε να καλύψει το λίγο αυξημένο βάρος που επέφεραν όλα τα παραπάνω. Με τις βελτιώσεις αυτές οι εκδόσεις Evoluzione ήταν κατά 5 τοις εκατό ταχύτερες σε μια μέση Ειδική Διαδρομή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πίσω στο αντίτυπο 124 της Evoluzione, είναι ένα από τα 400 της έκδοσης Evoluzione 5 που δημιουργήθηκε από τη Lancia για τον εορτασμό του πέμπτου διαδοχικού της παγκοσμίου πρωταθλήματος κατασκευαστών στο WRC. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι στην έκδοση παραγωγής διαθέτει τον κλασσικό, εμβληματικό χρωματισμό με τα αυτοκόλλητα της Martini, χορηγού τότε της ομάδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εσωτερικό του είναι καλυμμένο από επιφάνειες Alcantara σε γκρι χρώμα, με κόκκινες ραφές. Μπροστά του, το αναλογικό -φυσικά- κοντέρ γράφει μόλις 53 χιλιόμετρα, που ήταν όλα όσα έκανε το αυτοκίνητο μέχρι να παραδοθεί από τη Lancia στην ιδιοκτήτη του - ο οποίος άμεσα το κράτησε φυλαγμένο μακριά από τον ήλιο και την υγρασία μέχρι το 2019.

Εκείνη τη χρονιά το αγόρασε η εταιρεία αναστηλώσεων κλασσικών αυτοκινήτων Mouse Motors - η οποία τώρα βγάζει την εμβληματική αυτή Lancia Delta Integrale 5 Evoluzione σε δημοπρασία, μαζί με όλα τα αυθεντικά της έγγραφα και το βιβλίο συντήρησής της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ