Στην Αθήνα 780 κάμερες για τροχαίες παραβάσεις και ηχορύπανση

ULEZ Camera 1

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε ότι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και ενίσχυση των υπηρεσιών για αποτελεσματικότερη αστυνόμευση.

Εκατοντάδες κάμερες θα ενεγοποιηθούν στην Αθήνα με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και δη της οδικής ασφάλειας σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.

Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο κ. Οικονόμου πρόκειται να ενεργοποιηθούν περίπου 750 - 780 κάμερες οι οποίες αφορούν κάμερες που θα επανενεργοποιηθούν, από αυτές που δεν λειτουργούν αλλά και καινούριες κάμερες. Τα νέα τεχνολογικά μέσα θα υποβοηθούν την Τροχαία σε ό,τι αφορά στην βεβαίωση των τροχαίων παραβάσεων, την ηχορύπανση, την παρατήρηση της κυκλοφορίας, ενώ παράλληλα οι κάμερες θα βοηθήσουν πάρα πολύ το αστυνομικό έργο στην αντιμετώπιση, την καταδίωξη, την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Υπάρχει επισήμανση των σημείων, με βάση τη στατιστική ανάλυση των περιστατικών που έχει γίνει από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Εκεί, προφανώς, με το Δήμο της Αθήνας και με άλλους Δήμους, θα ανταλλάξουμε πληροφορίες και στοιχεία και θα πάρουμε και τις δικές τους προτεραιότητες και παρατηρήσεις υπόψιν μας. Υπάρχουν μία σειρά από τεχνικές προδιαγραφές που καταγράφουμε, με βάση την λειτουργία άλλων συστημάτων στο εξωτερικό, και ήδη η Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας είναι σε επικοινωνία με άλλες αστυνομίες ευρωπαϊκών πρωτευουσών, όπου τα δίκτυα εκεί λειτουργούν πολύ αποτελεσματικά, με αποτελεσματικότερο αυτό του Λονδίνου, χωρίς να είναι το μόνο. Υπάρχει μία ομάδα που μελετά ολα τα νομικά ζητήματα για να είμαστε σύμφωνοι με τις πρόνοιες και τις προβλέψεις του Συντάγματος και των Νόμων για τα προσωπικά δεδομένα και όλα τα υπόλοιπα. Κάνουμε ό,τι απαιτείται προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός» επισήμανε ο κ. Οικονόμου.

Παράλληλα ο υπουργός Προστασίας του πολίτη ανέφερε ότι οι κάμερες θα τοποθετηθούν σταδιακά καθώς θα προμηθευτούν έσω διαγωνισμών σε ορίζοντας 12 έως 18 μηνών αλλά θα προσπαθήσουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες όσο το δυνατόν συντομότερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε σταδιακά να αρχίσουν να  τοποθετούνται κάμερες.  Μην πάμε και για τις 750-780 μονομιάς, όσες είναι όλες μαζί, αλλά να βρούμε τρόπους και μηχανισμούς ώστε σταδιακά να τοποθετούνται και ταυτόχρονα να κάνουμε μία δουλειά που θα είναι ολοκληρωμένη, διότι δεν είναι μόνο να καταγράφουν. Είναι να μεταδίδουν και την εικόνα σωστά εκεί που πρέπει να μεταδίδουν. Θα πάμε σε μία συνολικότερη αναβάθμιση όλων αυτών των υποδομών, που όχι απλώς είναι κρίσιμες για να έχουμε πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες ασφάλειας παντού. Αυτό το σύστημα θα αλλάξει το υπόδειγμα αστυνόμευσης στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και στην Αθήνα, μαζί με την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στις γειτονιές, τους δρόμους, τις πλατείες» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Οικονόμου σχετικά με την ευκρίνεια των καμερών επισήμανε ότι: «Είναι άλλο θέμα να παρατηρείς την κίνηση και τη συμφόρηση και εν πάση περιπτώσει συγκεκριμένα πράγματα, και άλλο να έχεις την δυνατότητα και τεχνολογία να παρατηρείς εγκληματικές ενέργειες, να συνδέεσαι με βάσεις δεδομένων που χρειάζονται. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο θέματα: και τον εκσυγχρονισμό ενός δικτύου που εν πολλοίς είναι τεχνολογικά ξεπερασμένο και δεν επιτρέπει να έχεις τις υπηρεσίες που θέλεις να έχεις, αλλά και ταυτόχρονα να πάμε σε έναν νέο εξοπλισμό, καινούργιες κάμερες που θα μας δίνουν την δυνατότητα, σύμφωνα με τις πολύ μεγάλες δυνατότητες που έχει η τεχνολογία, να αντιμετωπίζουμε το έγκλημα σε όλες του τις εκφάνσεις.»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με την Θεσσαλονίκη όπου ξεκινάει το flyover ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε ότι: «Ξεκινάει σε λίγο το flyover εκεί, κάτι το οποίο συγκοινωνιακά, σε επίπεδο κυκλοφοριακού θα αποτελέσει μεγάλο γεγονός για την πόλη. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει μία συναντίληψη στην εφαρμογή αυτών των μέτρων και αυτών των στρατηγικών για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, την οποία φαντάζουμε θέλουμε όλοι μας -εκεί δε χωρούν χρώματα και υποσημειώσεις- αλλά έχει μία σημασία να μην τη θέλουμε μόνο στη θεωρία, να θέλουμε αξιοποιήσουμε και όλα τα εργαλεία της τεχνολογίας και τις δυνατότητες που έχουμε για να την πετύχουμε και στην πράξη. Υπάρχει μία ανάγκη για εντονότερη αστυνόμευση. Αυτήν ακριβώς την ανάγκη έρχεται να ικανοποιήσει η εξαγγελία της επιστροφής ανθρώπων που φυλούν στόχους ή βρίσκονται σε άλλες υπηρεσίες. Να αναπροσανατολίσουμε σωστά το δυναμικό μας. Η Ελληνική Αστυνομία είχε -θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό- είχε και θα εξακολουθεί να έχει την καλύτερη δυνατή παρουσία, ανάλογα με τις δυνατότητες, την επικαιρότητα, τις κρίσεις που αντιμετωπίζουμε κάθε φορά, όσο το δυνατόν περισσότερο και παντού. Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, ο αναπροσανατολισμός των δυνάμεων είναι κάτι που πρέπει να το επιχειρήσουμε, ο ανασχεδιασμός της παρουσίας μας. Η βάση αυτή και η στρατηγική μας θα υποστηριχθεί και από την επιστροφή ανθρώπων από άλλες υπηρεσίες και με τη χρήση και ενίσχυση μέσων τεχνολογίας. Καταλαβαίνει ο καθένας ότι δεν είναι δυνατόν να έχεις έναν αστυνομικό παντού, αλλά υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης της αστυνομικής παρουσίας σε συγκεκριμένα σημεία και θα το κάνουμε αυτό. Οι ανάγκες και οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας είναι μία παρουσία που εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας».

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ