Κίνδυνος αναστολής των εξετάσεων οδήγησης -Λήγει η παράταση για την προμήθεια του νέου εξοπλισμού από τις Περιφέρειες

εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης

Ξαφνικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί σε ορισμένες Περιφέρειες της χώρας οι οποίες δεν έχουν προμηθευτεί τον απαραίτητο εξοπλισμό για τα νέα δεδομένα που ισχύουν στις θεωρητικές εξετάσεις οδήγησης, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την όλη διαδικασία απόκτησης διπλώματος οδήγησης.

Σε σίριαλ έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια η διασφάλιση του αδιάβλητου στις θεωρητικές εξετάσεις οδήγησης, μέσω τεχνικών μέσων που θα μπορέσουν να εξαλείψουν τις παρατυπίες για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης.

Την επιστράτευση τεχνικών μέσων για την αντιμετώπισης της διαφθοράς και τον τερματισμό της δράσης των κυκλωμάτων που παρεισφρέουν στη διαδικασία των εξετάσεων προέβλεπε ο νόμος 4850/2021 ο οποίος, ωστόσο, εδώ και δύο χρόνια δεν έχει μπορέσει να εφαρμοστεί, παίρνοντας συνεχώς παρατάσεις, λόγω της ανετοιμότητας κάποιων Περιφερειών. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, σε εγκύκλιο που έστειλε χθες, Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023 σε όλες τις Περιφέρειες, έκανε γνωστό ότι η τελική προθεσμία για να τεθεί σε λειτουργία ο απαραίτητος εξοπλισμός από τις Περιφέρειες και να ξεκινήσουν οι θεωρητικές εξετάσεις από εκεί και πέρα με τα νέα δεδομένα, είναι η 31η Αυγούστου 2023.

Όπως, μάλιστα, αναφέρεται στην εγκύκλιο, οι Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών που δεν έχουν θέσει σε λειτουργία τον εξοπλισμό, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2023 δεν θα μπορούν να διεξάγουν εξετάσεις οδήγησης, δημιουργώντας έτσι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα σε όσους πολίτες θέλουν να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του carandmotor, οι περισσότερες διευθύνσεις μεταφορών των Περιφερειών έχουν προμηθευτεί τον τεχνικό εξοπλισμό, υπάρχουν όμως αρκετές που δεν έχουν προβεί έγκαιρα στις απαιτούμενες διαδικασίες. Όπως είναι κατανοητό, σε αυτές τις περιοχές θα γίνει προσωρινή αναστολή των εξετάσεων οδήγησης μέχρι την απόκτηση του σχετικού εξοπλισμού.

Η εγκύκλιος που στάλθηκε στις 24 Αυγούστου 2023:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εξοπλισμός που πρέπει να έχουν οι Περιφέρειες

Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 8 «Διαδικασία θεωρητικής εξέτασης» στον νόμο 4850/2021, κάθε εξεταστικό κέντρο πρέπει να είναι εξοπλισμένο:

α) Με φορητή συσκευή με την οποία ανιχνεύεται οποιαδήποτε μορφή ασύρματης επικοινωνίας, η οποία χρησιμοποιείται από τους επιτηρητές κατά την είσοδο των υποψηφίων στην αίθουσα των εξετάσεων, καθώς και κατά τη διάρκεια της εξέτασης,
β) Με φορητή κάμερα με αποσπώμενη κάρτα μνήμης, με την οποία πραγματοποιείται στιγμιαία λήψη φωτογραφίας κάθε υποψηφίου κατά την είσοδό του στο εξεταστικό κέντρο, πριν από την έναρξη της διαδικασίας θεωρητικής εξέτασης και
γ) Με οθόνη, η οποία αναπαράγει οπτικοακουστικό υλικό για την ενημέρωση των υποψηφίων σχετικά με την διαδικασία της θεωρητικής εξέτασης, τις απαγορεύσεις και τις κυρώσεις.

Ο παραπάνω εξοπλισμός είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την εξασφάλιση του αδιάβλητου στις θεωρητικές εξετάσεις και έπεται συνέχεια. Μεταξύ άλλων δρομολογείται τοποθέτηση κάμερας που θα καταγραφεί σε πραγματικό χρόνο την διενέργεια των πρακτικών εξετάσεων οδήγησης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η επικαιροποίηση του εγχειριδίου θεωρητικής εκπαίδευσης των υποψηφίων οδηγών.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ