Σήραγγα Κλεισούρας: Το έργο που θα φέρει πιο κοντά την Καστοριά με την Πτολεμαϊδα

σήραγγα κλεισούρας

Η σήραγγα θα κατασκευαστεί στην επαρχιακή οδό Καστοριά-Πτολεμαϊδα και συγκεκριμένα στο τμήμα ρέμα Κωτούρη-όρια Νομού Κοζάνη. Πότε αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες διάνοιξης της σήραγγας.

Μέσα στις επόμενες ώρες θα αποσφραγιστούν οι προσφορές για να μάθουμε την εταιρεία που θα αναλάβει την εκτέλεση της σήραγγας της Κλεισούρας, μετά την υποβολή τους την Τετάρτη 13 Απριλίου. Αναθέτουσα αρχή είναι η Εγνατία Οδός.

Οι εργασίες διάνοιξης της σήραγγας της Κλεισούρας θα εκκινήσουν το καλοκαίρι του 2022, με τη διάρκεια κατασκευής να ορίζεται σε 36 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι η εργολαβία θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025.

Η σήραγγα θα κατασκευαστεί στην επαρχιακή οδό Καστοριά-Πτολεμαϊδα και συγκεκριμένα στο τμήμα ρέμα Κωτούρη-όρια Νομού Κοζάνης. Πρόκειται για ένα οδικό τμήμα συνολικού μήκους 10,3 χλμ., με πλάτος οδοστρώματος 8,0 μ., μία λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 3,75 μέτρων ανά κατεύθυνση και επιπλέον λωρίδα καθοδήγησης πλάτους 0,25 μ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο έργο, επίσης, εντάσσεται η σήραγγα της Κλεισούρας μήκους 1.365 μ., η γέφυρα του ρέματος Κώτουρη, μήκους 34,60 μ, ο φωτισμός και η σήμανση της οδού, καθώς και τα απαραίτητα γεωτεχνικά έργα.

Η σήραγγα θα έχει ένα ρεύμα προς κάθε κατεύθυνση και θα είναι διπλής κυκλοφορίας και όχι όπως τα τούνελ της Εγνατίας που είναι σήραγγες μονής κυκλοφορίας προς κάθε κατεύθυνση.

σήραγγα κλεισούρας προσφορές ανοιγουν τουνελ

Αναλυτικότερα, το έργο περιλαμβάνει:

- 4 ανισόπεδους κόμβους
- σήραγγας Κλεισούρας, διπλής κατεύθυνσης μήκους 1.365μ, με σήραγγα διαφυγής 1.383μ., σε ιδιαίτερα ορεινό ανάγλυφο
- 1 γέφυρα (ρέματος Κώτουρη), μήκους 34,60μ περίπου
- 4 κάτω διαβάσεις

Όπως αναφέρει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το έργο αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των πολιτών της Καστορίας, της Εορδαίας και του Αμυνταίου, αφού η υλοποίησή του, όχι μόνο θα ενώσει τις τρεις περιοχές, αλλά θα αποτελέσει εφαλτήριο περιφερειακής ανάπτυξης, στο εμπόριο, στις μεταφορές, στον τουρισμό, μειώνοντας τις αποστάσεις και εξασφαλίζοντας την οδική ασφάλεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

To κόστος του έργου ανέρχεται σε 71 εκ. ευρώ, όντας ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και πιο συγκεκριμένα στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας και αφορά την επαρχιακή οδό Καστοριάς – Πτολεμαΐδας.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ