Σχολικός τροχονόμος: Μπορεί να βεβαιώσει πρόστιμο - Τι ισχύει;

Σχολικός τροχονόμος

Μαθητές και γονείς ετοιμάζονται για το αυριανό πρώτο...κουδούνι που θα σημάνει την επίσημη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τι ισχύει για τους σχολικούς τροχονόμους που αναλαμβάνουν και πάλι το δύσκολο έργο της προσπέλασης των μικρών φίλων από τους πολυσύχναστους δρόμους της χώρα μας.

Για την οδική ασφάλεια των πεζών μαθητών κατά τις μετακινήσεις τους προς και από τα σχολεία, η Πολιτεία έχει θεσπίσει τους σχολικούς τροχονόμους και την υποχρεωτική εκπαίδευσή τους έχουν αναλάβει οι οικείες αρχές της Τροχαίας.

Sxolikos troxonomos 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο σχολικός τροχονόμος ρυθμίζει την κυκλοφορία σε ορισμένο σημείο μιας οδού (και όχι σε διασταύρωση), διακόπτοντας τη ροή οχημάτων σε διατομή της, όπου υπάρχει διάβαση πεζών με σήμανση. Είναι εφοδιασμένος με φορητή πινακίδα STOP, την οποία εκτείνει κατάλληλα προς τα πάνω.

Ο τροχονόμος αυτός έχει ανακλαστικό χιτώνιο που πληροί τις προδιαγραφές του αντίστοιχου χιτωνίου της Ελληνικής Αστυνομίας, αντί όμως των διακριτικών της Αστυνομίας φέρει την ένδειξη σχολικός τροχονόμος.

Sxolikos troxonomos 4

Οι σχολικοί τροχονόμοι ορίζονται από το διευθυντή του σχολείου. Μπορεί να προέρχονται είτε από το προσωπικό του σχολείου είτε να προτείνονται από τον οικείο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, και εξοπλίζονται με μέριμνα του σχολείου.

Ο σχολικός τροχονόμος αντιμετωπίζεται από το νόμο σαν κανονικός τροχονόμος με αποτέλεσμα να έχει και την ίδια ισχύ σε συγκεκριμένα ζητήματα. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να συμμορφωνόμαστε στο σήμα στάσης που δίνουν. Σε περίπτωση μάλιστα που λόγω παρανομία και ανυπακοής αρνηθεί να επιδείξει κάποιος κάθε στοιχείο σχετικό με την κυκλοφορία του οχήματός του, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 1 έτους ως και με αφαίρεση της αδείας ικανότητας οδηγού για χρονικό διάστημα 1 μηνός, η οποία επιβάλλεται υποχρεωτικά από το δικαστήριο, όχι από το όργανο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Sxolikos troxonomos 1

Με τις πιο πάνω ποινές τιμωρείται και ο οδηγός οχήματος, ο οποίος συμπεριφέρεται με πράξεις ή λόγια, υβριστικά ή απειλητικά προς τα όργανα (τροχονόμος/σχολικός τροχονόμος) που εκτελούν υπηρεσία τροχαίας κίνησης ή παρεμβάλει δυσχέρειες στο έργο αυτών κατά τη βεβαίωση παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ή δίνει ψευδή στοιχεία ταυτότητας ή στοιχεία σχετικά με την κυκλοφορία του οχήματος του.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ