Το μεγάλο σχέδιο της Ευρώπης για να ξεφύγει από το ρωσικό πετρέλαιο-Πώς θα τα καταφέρει

diesel refinery

Η ενεργειακή μετάβαση που θα μας επιτρέψει να μην βασιζόμαστε στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας, θα απορροφήσει πόρους 600 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν τους τελευταίους μήνες, προτεραιότητα της Ευρώπης είναι η εγκατάλειψη των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, χωρίς όμως να υπάρξουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της ηπείρου.

European Union 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αυτό κατά νου, η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα κολοσσιαίο επενδυτικό σχέδιο στον ενεργειακό τομέα, ίσως ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα, το οποίο θα μπορούσε να δώσει μία σημαντική ώθηση για την μείωση της κατανάλωσης και την απεξάρτηση αρκετών χωρών από τον άνθρακα.

Αυτό αναφέρει σε δημοσιεύματά του το πρακτορείο Reuters, με στοιχεία που προέρχονται από το προσχέδιο του προγράμματος που καταρτίστηκε στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, η Ευρώπη είναι έτοιμη να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη της, αποδεσμεύοντας 584 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Πρόκειται για έναν τιτάνιο έργο που αφορά υποδομές αιολικών και ηλιακών πάρκων, συνεχή ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και πολλά άλλα.

smart house

Πιο συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας, ίσο με 400 δισεκατομμύρια, θα πάει στην αναβάθμιση των δικτύων διανομής ενέργειας. Από αυτά, τα 170 δισ. θα χρηματοδοτήσουν έργα ψηφιοποίησης, όπως τα «έξυπνα δίκτυα», των οποίων η αποστολή είναι να ανταποκρίνονται άμεσα στις τοπικές διακυμάνσεις της προσφοράς και της ζήτησης ενέργειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο, για την επίτευξη αυτών των περιβαλλοντικών στόχων θα απαιτηθούν 30 εκατομμύρια οχήματα μηδενικών εκπομπών στους δρόμους της Γηραιάς Ηπείρου έως το 2030, καθώς και να τοποθετηθούν ηλιακά πάνελ σε όλα τα νέα κτίρια έως το 2029.

Volvo S60 PHEV

Τέλος, μόλις εγκριθεί αυτό το πρώτο σχέδιο, η Ένωση θα συντάξει ένα δεύτερο με στόχο την αντιμετώπιση των κινδύνων από κυβερνοεπιθέσεις στα νέα ενεργειακά δίκτυα που θα κατασκευαστούν. Διότι, μετά από όλα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες, πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να είμαστε έτοιμοι απέναντι σε κάθε μορφή απειλής. Ακόμα και μέσω των υπολογιστών.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ