Γιατί κινδυνεύει ο καταλύτης του αυτοκινήτου σου; Πώς να τον προστατεύσεις

Καταλύτης κλοπή

Μέχρι πρόσφατα ο καταλυτικός μετατροπέας αποτελούσε τον αφανή ήρωα ενός αυτοκινήτου, σήμερα αποτελεί τον νούμερο ένα στόχο των αετονύχηδων καθώς συνιστούν πλέον ένα πολύτιμο και άμεσα ανταλλάξιμο… μέταλλο.

Το φαινόμενο της κλοπής των καταλυτικών μετατροπέων έχει πάρει πλέον παγκόσμιες διαστάσεις, με τα περιστατικά να έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας.

Ένα εξάρτημα το οποίο μέχρι πρόσφατα ήταν καταδικασμένο να ζει στην αφάνεια, έχοντας αναλάβει το δύσκολο έργο της μετατροπής των καυσαερίων σε λιγότερο επιβλαβείς ρύπους, σήμερα πρωταγωνιστεί στα αστυνομικά ρεπορτάζ, έχοντας μπει στο στόχαστρο των απανταχού αετονύχηδων.

Τι είναι αυτό όμως που έχει μετατρέψει τους καταλύτες των αυτοκινήτων μας σε ένα πολύτιμο και άμεσα ανταλλάξιμο εξάρτημα;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο βασικός λόγος για τον οποίο ο καταλύτης του οχήματός σας κινδυνεύει σχετίζεται με την ίδια την αξία του. Όχι την αξία ενός εξαρτήματος το οποίο πρόκειται να επαναχρησιμοποιηθεί σε κάποιο άλλο όχημα, αλλά εκείνη η οποία θα προκύψει από την ανάκτηση των σπάνιων μετάλλων τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους.

Καταλύτης κλοπή

Το παράδειγμα του Παλλάδιου είναι το πιο χαρακτηριστικό, καθώς η αξία του στη διεθνή αγορά μετάλλων έχει ξεπεράσει από το 2020 εκείνη του χρυσού, αγγίζοντας ακόμα και τα 3.000 δολάρια/ουγγιά.

Ανάλογη πορεία έχει ακολουθήσει τους τελευταίους 24 μήνες ένα ακόμα ευγενές μέταλλο που συναντάμε στο εσωτερικό ενός καταλυτικού μετατροπέα, το Ρόδιο, η αξία του οποίου έχει υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας έως και τα 16.000 δολάρια/ουγγιά.

Γνωρίζοντας, λοιπόν, την αξία των μετάλλων που εμπεριέχονται σε έναν καταλυτικό μετατροπέα, μπορεί κανείς να δικαιολογήσει το γεγονός γιατί στη «μαύρη αγορά» ένας μεταχειρισμένος καταλύτης αυτοκινήτου ανταλλάσσεται έναντι 500 ευρώ, οπλίζοντας το χέρι εκείνων αναζητούν το γρήγορο και εύκολο κέρδος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο υπάρχει και ένας ακόμη λόγος που καθιστά τους καταλύτες των αυτοκινήτων τόσο… ελκυστικούς. Η ευκολία με την οποία αφαιρούνται, καθώς το γεγονός ότι βρίσκεται στο δάπεδο ενός αυτοκινήτου δεν είναι αρκετό για να αποτρέψει τους επίδοξους ληστές.

Καταλύτης κλοπή

Τις περισσότερες φορές μερικά λεπτά της ώρας είναι αρκετά ώστε να αφαιρεθεί ένας καταλύτης, ενώ στην περίπτωση που μιλάμε για κάποιο SUV, τότε δεν απαιτείται και η ανύψωση του αμαξώματος από το έδαφος.

Εξίσου απλός, τέλος, είναι και ο εξοπλισμός ο οποίος απαιτείται για την όλη διαδικασία καθώς ένα κοινός τροχός μπορεί να κόψει τις σωληνώσεις του συστήματος εξαγωγής και να αφαιρέσει τον καταλύτη.

Με δεδομένη την ευκολία με την οποία ένας καταλύτης μπορεί να αφαιρεθεί θα ήταν χρήσιμο να πάρουμε ορισμένα μέτρα ώστε να αποτρέψουμε την κλοπή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η στάθμευση σε σημεία που φωτίζονται το βράδυ και διατηρούν μια στοιχειώδη κίνηση λειτουργεί αποτρεπτικά, καθώς εκείνος που θα επιχειρήσει να αφαιρέσει τον καταλύτη ενός αυτοκινήτου θα γίνει πιο εύκολα αντιληπτός.

Η τοποθέτηση συναγερμού είναι ένας ακόμα τρόπος να προστατεύσουμε το αυτοκίνητό μας από οποιαδήποτε προσπάθεια κλοπής του καταλύτη, μιας και η ενεργοποίηση της σειρήνας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποθαρρύνει εκείνους που θα επιχειρήσουν να αφαιρέσουν κάποιο εξάρτημα.

Αν πάλι σταθμεύετε σε ιδιωτικό parking, η εγκατάσταση ενός κυκλώματος βιντεοσκόπησης μπορεί να αποτρέψει οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια.

Ως ύστατο μέτρο προστασίας του καταλύτη από μια ενδεχόμενη κλοπή, μπορεί να ενισχύσει τα σημεία στήριξης του καταλυτικού μετατροπέα στο δάπεδο του αμαξώματος ή ακόμα και να τοποθετήσει προστατευτικά εξαρτήματα που προσφέρονται ήδη στο εμπόριο και επί της ουσίας καθιστούν την πρόσβαση στο συγκεκριμένο τμήμα του συστήματος εξαγωγής καυσαερίων ανέφικτη.

Ακολουθήστε το carandmotor.gr για να μαθαίνετε όλα τα ΝΕΑ για το αυτοκίνητο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ