Έρχεται «σαφάρι» ελέγχων για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα – Θα τιμωρούνται άμεσα οι οδηγοί

teli kikloforias prostima akinisia 2022

«Πονοκέφαλο» στις ελεγκτικές αρχές έχει προκαλέσει η αδυναμία του υφιστάμενου συστήματος ελέγχων να εντοπίσει τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας, παρότι δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και είναι ανασφάλιστα.

Το πρόβλημα επανέφερε στο προσκήνιο ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, στο πλαίσιο της 4ης Εθνικής Συνδιάσκεψης των εκλεγμένων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στα Επιμελητήρια.

Ο κ. Πιτσιλής εξήγησε ότι στις λίστες της ΑΑΔΕ βρίσκονται οχήματα που έχουν απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και δείχνουν σε κυκλοφορία χωρίς όμως να υπάρχουν στις λίστες του Υπουργείου Μεταφορών. Αυτό, όπως επισήμανε, δυσχεραίνει το μαζικό έλεγχο και την ακριβή αποτύπωση των πραγματικά ανασφάλιστων κυκλοφορούντων οχημάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπροσθέτως ανέφερε ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (από το 2013) προβλέπει ότι ο εντοπισμός των τυχόν ανασφάλιστων αυτοκινήτων και η επιδίωξη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών αυτών και μέσω της επίσπευσης της διαδικασίας επιβολής των διοικητικών κυρώσεων και ποινών διενεργείται από τις αστυνομικές αρχές με επιτόπιους ελέγχους. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η αστυνομία δεν μπορεί να επωμιστεί τόσο μεγάλο όγκο εργασιών.

Έτσι, όπως ανέφερε, πρέπει να γίνει ανασχεδιασμός του τρόπου μαζικών ελέγχων και ξεκαθάρισμα στο ποια είναι τα πραγματικά κυκλοφορούντα οχήματα.

Επισήμανε ότι πρόσφατα έγινε σύσκεψη για το θέμα αυτό με το υπουργείο Οικονομικών και Μεταφορών ώστε να λυθούν τα παραπάνω προβλήματα και όπως τόνισε μέσα στις αρχές του 2023 θα υπάρξει πρόοδος στην επίλυσή τους, για τον ανασχεδιασμό του συστήματος μαζικών ελέγχων των ανασφάλιστων οχημάτων.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ