Ρεκόρ θερμοκρασιών στα αυτοκίνητα -Ψήνουν κέικ στο ταμπλό στους 100 βαθμούς Κελσίου

fournos autokinhto

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μπορούν να μετατρέψουν το αυτοκίνητό σας σε θερμοκήπιο, με την παραμονή στην καμπίνα να θυμίζει φούρνο.

Το καλοκαίρι είναι εδώ, και μαζί του έρχονται οι υψηλές θερμοκρασίες που δοκιμάζουν τις αντοχές των οδηγών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα που θυμίζουν μέθη, αλλά και των αυτοκινήτων, όπου επηρεάζεται η απόδοση του κινητήρα και η λειτουργία του κιβωτίου ταχυτήτων.

https://www.carandmotor.gr/idioktisia/epikindyni-kampina-toy-aytokinitoy
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ίσως όμως το πιο βασικό πρόβλημα είναι οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην καμπίνα του οχήματος, ειδικά όταν αυτό βρίσκεται κάτω από τον καυτό ήλιο. Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι η θερμοκρασία της καμπίνας, με κλειστά παράθυρα, μπορεί να εκτοξευθεί από τους 25°C στους 71°C μέσα σε μόλις 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, και να συνεχίσει να ανεβαίνει σταδιακά, ενώ την ίδια στιγμή το τιμόνι και το ταμπλό, λόγω του σκούρου χρώματός τους, μπορούν να φτάσουν σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 100+°C, αρκετά υψηλές ώστε να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.

Αυτός είναι κι ο λόγος που σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο καταγράφονται κάθε χρόνο εκατοντάδες θάνατοι λόγω θερμοπληξίας σε παιδιά και ηλικιωμένους που αφήνονται μόνοι τους σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Τα παραπάνω έρχονται να επιβεβαιώσουν με έναν πιο διασκεδαστικό, η αλήθεια είναι, τρόπο κάποιοι δασοφύλακες από το Εθνικό Πάρκο Saguaro στην Αριζόνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποφάσισαν να δείξουν πόσο γρήγορα μπορεί να ανέβει η θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου που είναι εκτεθειμένο στον ήλιο, τοποθετώντας δύο ταψιά με ζύμη για ψωμί μπανάνας στο ταμπλό ενός αυτοκινήτου, το οποίο άφησαν στον ήλιο για μερικές ώρες.

fournos autokinhto 2

Η θερμοκρασία στο ταμπλό ξεπέρασε τους 93 βαθμούς Κελσίου μέσα σε μία ώρα και έφτασε τους 100 βαθμούς μετά από τρεις ώρες, όσο δηλαδή είναι το σημείο βρασμού του νερού!

Τελικά το ψωμί κατάφερε να ψηθεί, έστω κι αν το αποτέλεσμα ήταν λίγο πιο “ζυμαρένιο” από όσο θα έπρεπε, μιας και οι ειδικοί προτείνουν το ψωμί μπανάνας να μπαίνει στους 180 βαθμούς για να βγάζει όλη τη γεύση του. Μάλιστα οι δασοφύλακες πρότειναν στους ενδιαφερόμενους που θέλουν να κάνουν αντίστοιχα πειράματα, να φτιάξουν μπισκότα, τα οποία είναι πιο λεπτά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
fournos autokinhto 3

Αυτό το πείραμα μας είναι ακόμη μια υπενθύμιση ότι η θερμοκρασία μέσα σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο, ειδικά σε μέρες καύσωνα, μπορεί να γίνει επικίνδυνα υψηλή, όχι μόνο για τα τρόφιμα αλλά και για τα κατοικίδια ζώα, τα παιδιά, και οτιδήποτε άλλο μπορεί να αφήσουμε μέσα.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ