Γιατί με τη ζέστη οδηγούμε σαν μεθυσμένοι -Τι αποδεικνύει νέα μελέτη

Drunk Driver

Το καλοκαίρι μπορεί να φέρει μαζί του όχι μόνο ηλιοθεραπεία και βουτιές, αλλά και έναν ύπουλο κίνδυνο για τους οδηγούς, την υπερθερμία, η οποία μπορεί να μειώσει σημαντικά τις οδηγικές τους ικανότητες.

Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν δραστικά τόσο το αυτοκίνητο όσο και τον οδηγό. Καταστρέφουν το χρώμα και τα ελαστικά, επιβαρύνουν τον κινητήρα και το κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ ανεβάζουν σε επικίνδυνα επίπεδα τον υδράργυρο στο εσωτερικό της καμπίνας.

Αυτή η υπερθέρμανση της καμπίνας μπορεί να προκαλέσει στον οδηγό συμπτώματα που θυμίζουν μέθη, όπως ζαλάδα, δυσκολία συγκέντρωσης ή ακόμα και υπνηλία, χωρίς να έχει καταναλωθεί αλκοόλ.

kaysona methi 1
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι σε θερμοκρασίες άνω των 35°C, η απόδοση των οδηγών μειώνεται σημαντικά, φτάνοντας σε επίπεδα συγκρίσιμα με εκείνα μετά την κατανάλωση αλκοόλ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Επιπλέον, ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων αυξάνεται κατά 2,9% τις ημέρες με καύσωνα, ενώ η πιθανότητα εμπλοκής σε ατύχημα αυξάνεται κατά 1,1% για κάθε επιπλέον βαθμό Κελσίου.

Τα παραπάνω στοιχεία υπογραμμίζουν τη ζωτική σημασία της χρήσης κλιματισμού κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Ο κλιματισμός δεν είναι απλώς πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα για την ασφάλεια στον δρόμο, καθώς διατηρεί τη θερμοκρασία της καμπίνας σε ανεκτά επίπεδα, αποτρέποντας την υπερθερμία και τις επικίνδυνες συνέπειές της.

kaysona methi 2

Σε περίπτωση που το όχημα σας δεν διαθέτει κλιματισμό ή δεν θέλετε να τον ανάψετε, υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να προστατευτείτε από τις υψηλές θερμοκρασίες κατά την οδήγηση. Αρχικά θα πρέπει να προτιμήστε να ταξιδεύετε νωρίς το πρωί ή αργό το απόγευμα, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης θα πρέπει να πίνετε άφθονο νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της υπερθερμίας, ενώ αν έχετε δυνατότητα τοποθετήστε αντηλιακές μεμβράνες στα πίσω τζάμια. Θα μειώσουν σημαντικά την είσοδο της ακτινοβολίας στο εσωτερικό και την αύξηση της θερμοκρασίας.

kaysona methi 3

Θυμηθείτε, η ασφάλεια στον δρόμο είναι προτεραιότητα. Μην υποτιμάτε τις επιπτώσεις της ζέστης στην οδήγηση. Με λίγη προσοχή και προγραμματισμό, μπορείτε να απολαύσετε το καλοκαίρι χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο τον εαυτό σας και τους άλλους.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ