Τo πρωτότυπο Celestiq μας δείχνει το μέλλον της Cadillac

Cadillac Celestiq concept

Με το εκθαμβωτικό και φουτουριστικό πρωτότυπο Celestiq, ένα sedan με fastback σιλουέτα, η Cadillac αποκαλύπτει τα πλάνα της του σχεδιαστικού και ηλεκτρικού της μέλλοντος.

Το Celestiq δεν εξυπηρετεί μόνο εκθεσιακούς σκοπούς, καθώς θα μεταμορφωθεί σε αυτοκίνητο παραγωγής - θα αποτελέσει την ηλεκτρική «ναυαρχίδα» της αμερικανικής εταιρείας, διατηρώντας μεταξύ των άλλων πρωτοτυπιών του τις πέντε ψηφιακές οθόνες στο εσωτερικό του και την πανοραμική γυάλινη οροφή που προσφέρει 4 διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τωρινή αποκάλυψη του Celestiq έρχεται δύο χρόνια μετά την πρώτη teaser εικόνα που δημοσίευσε η Cadillac, αλλά η έκδοση παραγωγής δεν θα αργήσει τόσο - για την ακρίβεια, αναμένεται να αποκαλυφθεί μέχρι το τέλος του έτους. Θα βασίζεται στην πλατφόρμα Ultium της General Motors, και κάπου εδώ είναι που τελειώνουν οι μέχρι στιγμής τεχνικές πληροφορίες.

Οι σχεδιαστές του Celestiq έχουν αντλήσει την έμπνευσή τους από τις προπολεμικές Cadillac με τους κινητήρες V-16, καθώς και από την Eldorado Brougham του 1957. Πρόκειται για αυτοκίνητα που ήταν σύμβολα πολυτέλειας στις εποχές τους, και συνέβαλλαν στη διαμόρφωση της ταυτότητας της αμερικανικής εταιρείας.

Κεντρικά χαρακτηριστικά του σχεδιασμού, πέραν της πολύ ιδιαίτερης ουράς που υιοθετεί τη fastback φιλοσοφία, είναι το πολύ μεγάλο καπό - που καταλήγει στη φωτιζόμενη γρίλια ανάμεσα στα κάθετα LED φωτιστικά σώματα. Στην ουρά, είναι τα φώτα αυτά που κλέβουν την παράσταση, μαζί με τη μεγάλη γυάλινη επιφάνεια της οροφής που καταλήγει στην άκρη του αμαξώματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλά από τα εντυπωσιακά στοιχεία του εσωτερικού, σύμφωνα με την Cadillac, θα μεταφερθούν στην έκδοση παραγωγής. Σε αυτά περιλαμβάνεται η τεράστια κεντρική οθόνη 55 ιντσών που καλύπτει όλο το πλάτος του ταμπλό -στο πρότυπο της Mercedes Hyperscreen- και οι μεμονωμένες ψηφιακές οθόνες για τους πίσω επιβάτες, στα προσκέφαλα των μπροστινών θέσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κεντρική επιφάνεια του ταμπλό αποτελείται στην ουσία από τρεις ξεχωριστές οθόνες. Στην πλευρά του συνοδηγού, μάλιστα, η οθόνη προσφέρει τη δυνατότητα -με ψηφιακό τρόπο- να μην γίνεται ορατή από την γωνία θέασης του οδηγού, ώστε ο συνοδηγός να μπορεί να παρακολουθήσει μια ταινία χωρίς να αποσπάται η προσοχή του πρώτου από τον δρόμο.

Μια άλλη καινοτομία είναι και η πανοραμική γυάλινη οροφή Smart Glass Roof, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα να ρυθμιστεί σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας. Και μάλιστα, με την τεχνολογία Suspended Particle Device, καθένας από τους τέσσερις επιβάτες μπορεί να ρυθμίσει μεμονωμένα τη διάυγεια της οροφής, σύμφωνα με τις επιθυμίες του. Μαζί με αυτά, ο οδηγός θα διαθέτει και τις τεχνολογίες ημι-αυτόνομης οδήγησης Ultra Cruise.

Όταν αποκαλυφθεί η έκδοση παραγωγής, η Cadillac Celestiq θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο Global Technical Center της GM στο Βορρά του Detroit, που πρόσφατα αναβαθμίστηκε με επένδυση 81 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ